LAG Sjeverozapad održao radionicu o energetskoj obnovi obiteljskih kuća

– Radionica je namijenjena članicama LAG-a Sjeverozapad, a organizirana je da im se pobliže predstaviti projekt energetske obnove obiteljskih kuća, ali i potencijal takozvane zelene energije – pojasnio je predsjednik LAG-a Sjeverozapad, lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić, podijelivši sa sudionicima radionice iskustva Grada Lepoglave, koji predstavlja primjer dobre prakse kad je posrijedi energetska obnova obiteljskih kuća i korištenje zelene energije.

– Grad Lepoglava je na području energetske učinkovitosti, uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, do sada realizirao projekte vrijedne više od 5 milijuna kuna i to 3,3 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje fasade i ugradnju stolarije na sedamdesetak obiteljskih kuća te projekt zamjene oko tisuću starih lampi javne rasvjete energetski učinkovitima, vrijedan oko 2 milijuna kuna – istaknuo je Škvarić, dodavši kako je Lepoglava grad u kojem se u velikoj mjeri koristi zelena energija, što potvrđuju i solarna elektrana postavljena u Osnovnoj školi Ante Starčevića u Lepoglavi, u kojoj su, kao i u dvije obiteljske kuće, uz potporu Fonda, postavljene i dizalice topline. Pored toga, u Lepoglavi se gradi i jedna od najvećih solarnih elektrana u Hrvatskoj, snage jedan megavat.

I LAG-ovi, istaknuo je predsjednik LAG-a Sjeverozapad Marijan Škvarić, mogu kandidirati svoje projekte i programe na natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, što je LAG Sjeverozapad već učinio i dobio potporu Fonda za izradu strategije poboljšanja energetske učinkovitosti javne rasvjete na području svog djelovanja.
Na radionici, održanoj u lepoglavskom Domu kulture, gdje se nalazi sjedište LAG-a Sjeverozapad, o programu energetske obnove obiteljskih kuća, kao i mogućnostima sufinanciranja građana kod građevinskih zahvata energetske obnove kuća, govorio je Goran Bobinac iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

LAG Sjeverozapad odrzao radionicu 2
– Fond provodi program energetske obnove kuća do 2020. godine. Riječ je o programu koji je donijela Vlada Republike Hrvatske, na prijedlog Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja – pojasnio je Bobinac, i istaknuo da je za povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije Vlada izdvojila 160 milijuna kuna.
– Početkom iduće godine može se očekivati otvaranje novih natječaja na koje će se moći prijaviti jedinice lokalne samouprave – otkrio je Bobinac.
Osim o mogućnosti financiranja energetske obnove obiteljskih kuća, na radionici su predstavljene tehnologije kotlova na pelete, pirolizu i biomasu, zatim tehnologiju dizalica topline, solari, fotopaneli i LED rasvjeta, energetski učinkovita stolarija te energetski učinkovita ugradnja vanjske i stropne izolacije.

LAG Sjeverozapad odrzao radionicu 3

Skip to content