Svojim članicama planiramo uštedu od 2,5 milijuna kuna godišnje

Lokalna akcijska grupa (LAG) Sjeverozapad kreće u realizaciju projekta koji za cilj ima analizu stanja potrošnje električne energije sustava javne rasvjete na području LAG-a te izradu strateškog dokumenta “Strategija poboljšanja energetske učinkovitosti javne rasvjete na području LAG-a Sjeverozapad” potrebnog za uvođenje mjera energetske učinkovitosti koje bi trebale smanjiti potrošnju električne energije za potrebe javne rasvjete na cijelom području LAG-a za više od 50 posto, odnosno za oko 2.5 milijuna kuna na godišnjoj razini.

Projekt je vrijedan 59.690 kuna i bit će realiziran uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je za njegovu provedbu osigurao gotovo 42 posto sredstava.

Ugovor o sufinanciranju s Fondom je, ispred LAG-a Sjeverozapad, potpisao njegov predsjednik Marijan Škvarić, ističući da je ovo još jedna potvrda dobrog rada jednog od najučinkovitijih LAG-ova u Hrvatskoj – LAG-a Sjeverozapad.
– Projektom se doprinosi poboljšanju procesa donošenja odluka javnih politika energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije na lokalnoj i regionalnoj razini. Tijekom njegove provedbe prikupit će se podaci vezani za javnu rasvjetu s područja LAG-a Sjeverozapad te uz pomoć stručne potpore izraditi strateški dokument važan za upravljanje javnom rasvjetom na području LAG-a – rekao je Škvarić.
Poticaj da se krene u ovaj projekt jesu rezultati analize proračuna jedinica lokalnih samouprava s područja LAG-a Sjeverozpad (gradova Ivanca i Lepoglave te općina Bednje, Cestice, Donje Voće, Klenovnik, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Vidovec i Vinica) kojom je ustanovljeno da se na godišnjoj razini, na cijelom području LAG-a, troši oko 5 milijuna kuna za podmirivanje troškova električne energije javne rasvjete.
– Rasvjetna tijela javne rasvjete troše nešto preko 6,1 milijun kWh na godišnjoj razini. Većina rasvjetnih tijela na području LAG-a čine gama lux 150 i živine žarulje 125. Pri tom, inteligentan sustav upravljanja javnom rasvjetom ne postoji – pojašnjava voditelj LAG-a Sjeverozapad Mario Železić dodajući da je, žele li se na području LAG-a Sjeverozapad provesti mjere unaprjeđenja javne rasvjete, potrebno analizirati postojeće stanje, identificirati prioritete te odrediti mjere za razvoj javne rasvjete.
Sve će to biti sažeto u Strategiji poboljšanja energetske učinkovitosti javne rasvjete na području LAG-a Sjeverozapad, koja će biti ishodišni dokument za uvođenje mjera energetske učinkovitosti javne rasvjete na području LAG-a. Ujedno, ta će Strategija, koja bi trebala biti gotova do 30. siječnja iduće godine, biti ugrađena u Lokalnu razvojnu strategiju LAG-a Sjeverozapad za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Skip to content