Ako imaš dobar proizvod, sigurno ćeš ga prodati

Bespovratnim sredstvima koji je dobio na drugom natječaju Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad za Tip operacije 6.3. – Poticanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, Dražen Lazar, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Križovljana Radovečkog, uspio je u Sloveniji kupiti novi traktor s kojim svoje zemlje obrađuje brže i kvalitetnije.

-Imam oko hektar i pol zemljišta, na kojem uzgajam pšenicu i nešto bundeva, a imam i pola hektara vinograda s oko 2.500 čokota. Pšenicu prodajem lokalnim otkupljivačima, uspijem prodati i gotovo sve grožđe i tek manji dio prešam za sebe, a od buče radim ulje za vlastite potrebe. Ako imaš dobar proizvod, sigurno ćeš ga prodati. No, otkupne cijene bi trebale biti veće. Sada, u vrijeme žetve, cijena kilograma pšenice je pala za 50 lipa, a svi su troškovi jako porasli. No, ja se ne dam, poljoprivreda je dio tradicije u našoj obitelji i ja ću je nastaviti, iako na zemlji treba puno delati. Taj se posao ne može raditi bez žuljeva. Moji roditelji su mi uvijek govorili da ako ne budem radio s voljom, da neću ništa imati. Zato moraš stisnuti zube i delati, a ne visiti na mobitelu. Od toga nema kruha – istaknuo je Dražen Lazar, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Križovljana.

Novi traktor je sigurno bolji od rabljenog

Ovaj poljoprivrednik je bespovratnim sredstvima LAG-a Sjeverozapad planirao kupiti rabljeni traktor, no, naposljetku se ipak odlučio na kupnju potpuno novog traktora.

-Ranije se nisam prijavljivao na natječaje, jer nisam mislio da bih mogao dobiti kakve novce, iako mi je trebao traktor. A onda me je gospodin Darijan Vinter nagovorio da svakako probam, jer nemam što izgubiti. Napisali smo projekt, prijavili smo ga na natječaj LAG-a i na moje veliko iznenađenje imao sam dovoljno bodova da prođem na natječaju. Kada mi je Darijan javio da sam prošao, mislio sam da se šali. Isprva sam mislio kupiti rabljeni traktor, ali kako je ponuda takvih traktora kod nas i u Sloveniji bila slaba, nudili su traktore starijih godišta po previsokoj cijeni, odlučio sam da je pametnije dodati još nešto svog novca i kupiti novi traktor. Kupio sam ga u Sloveniji, a u Hrvatskoj sam platio porez na dodanu vrijednost i mislim da sam dobro odlučio. Jako sam zadovoljan s novim traktorom, jer radi izvrsno, s njim uspijem sve napraviti brže, a to mi je jako važno, jer radim u Sloveniji, pa nemam puno slobodnog vremena. Osim toga, novo je ipak novo, sada ću biti bez brige barem nekoliko godina – naglasio je Dražen Lazar.

Kad se mučiš, lakše ti je ako te netko podrži

Ovaj poljoprivredni proizvođač jako je zadovoljan i s cijelim postupkom natječaja LAG-a Sjeverozapad.

-Kada se mučiš, lakše ti je kada te netko podrži i pomogne ti. A ova podrška LAG-a je bila konkretna i dobrodošla. Zaposlenici LAG-a Sjeverozapad su bili jako uljudni, bili su spremni pomoći i brzo su odgovarali na sve upite vezane uz natječaj. Stvarno zaslužuju sve pohvale. Sada čekam povrat druge rate, jer za novi traktor trebam kupiti plugove, roto branu i malčer. Sam definitivno ne bih mogao kupiti novi traktor, zato se nadam da će LAG Sjeverozapad u novom programskom razdoblju raspisati nove natječaje na koje ću se sigurno prijaviti. Ti su novci sigurno velika pomoć za male poljoprivrednike, jer mi u ovim uvjetima sami ne možemo još i ulagati u novu poljoprivrednu mehanizaciju, a bez nje ne možemo biti konkurentni i nositi se s velim proizvođačima. Tako da su mi ta bespovratna sredstva koja sam dobio od LAG-a Sjeverozapad sigurno bila velika pomoć. Kupio sam novi traktor, koji si bez te podrške sigurno ne bih mogao priuštiti. To mi je ujedno bio i poticaj da se nastavim baviti poljoprivredom. Sada mi ostane i više vremena za rad u novom nasadu vinograda, u kojem uzgajam žuti muškat, rajnski rizling, graševinu i moslavac – rekao je Dražen Lazar, korisnik bespovratnih sredstava LAG-a Sjeverozapad za poticanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Podijeli objavu

Najnovije vijesti
Objavljeno:
Objavljeno:
Skip to content