Radim s minusom, samo da ne zapustim zemlju

-Ove smo godine u minusu, sve je poskupjelo, pa pretačemo iz šupljeg u prazno. Radim tek da ne zapustim zemlje, jer mi je žao pustiti da sve preraste trnje – rekla je Dubravka Hohnjec, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Natkrižovljana, koja je na natječaju Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad za Tip operacije 6.3. – Poticanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, dobila bespovratna sredstva za obnovu poljoprivredne mehanizacije.

Na nešto više od 1,5 hektara Dubravka Hohnjec uzgaja kukuruz, krumpir, grah i povrtne kulture, a obrađuje i vinograd.

-Nemam problema s plasmanom, sve što proizvedem uspijem prodati već na kućnom pragu, no, najviše uroda potrošim za hranu kokošima i kunićima koje uzgajam. Prodajne cijene su definitivno preniske, jer su enormno porasli svi troškovi, od sjemenskog kukuruza, zaštitnih sredstava do plavog dizela, pa je za nas, male poljoprivrednike, stanje postalo neodrživo. Stalno moramo ulagati svoj novac u proizvodnju, a zarade nema. Ne možemo ni protiv vremena, ako nam urod ne strada od tuče ili ove velike suše, otkupne cijene su preniske da bi od poljoprivrede normalno živjeli. Plavi dizel moraš odmah platiti, a na kraju dobiješ samo šaku jada. Ne znam tko će proizvoditi hranu u ovoj zemlji i što ćemo uopće jesti – naglasila je Dubravka Hohnjec.

Ovu je zemlju teško obrađivati

No, unatoč ovakvoj situaciji ova poljoprivrednica iz Natkrižovljana ne odustaje od rada na imanju, koje je naslijedila.

– Ovi naši bregi su prekrasni, ali je na ovoj zemlji jako teško raditi. Poticaje dobivamo na kapaljku, pa su mi ova bespovratna sredstva koja sam dobila na natječaju LAG-a Sjeverozapad bila od velike pomoći. Za natječaj sam čula od svog bratića, koji je na natječaju LAG-a prošao u prvom krugu, a kada sam vidjela da zadovoljavamo traženu ekonomsku veličinu odlučila sam prijaviti projekt. Taj se trud isplatio, jer je moj OPG bio četvrti na rang listi za dodjelu bespovratnih sredstava. Jako sam zadovoljna s radom i odnosom LAG-a Sjeverozapad, jer je sve teklo prema planu i sve je štimalo. Da bih kupila rabljeni traktor i roto branu morala sam dodati i nešto vlastitog novca, ali bez te konkretne financijske pomoći LAG-a sigurno ne bih mogla kupiti tu mehanizaciju koja mi je trebala. Stvarno su mi puno pomogli. Imali smo sreće i pri kupnji traktora, jer smo traktor kakav nam je trebao uspjeli pronaći u Krapinsko – zagorskoj županiji. Dobar rabljeni traktor je jako teško pronaći, ljudi pokušavaju svašta prodati. Ovaj traktor nismo kupili od preprodavača i jako smo zadovoljni. Traktor dobro radi i od velike nam je pomoći. Ovo je traktor od 80 KS, puno je jači od starog traktora i s njim je lakše raditi. Ovdje su zemlje teške, pa sam prije morala plaćati oranje, a sada imamo traktor s kojim bez problema obavimo sve poljoprivredne radove. Ovaj je traktor super i s njim smo sigurno unaprijedili proizvodnju na mom OPG-u – istaknula je ova poljoprivrednica.

Prijavite se, nemate što izgubiti

Dubravka Hohnjec sada još čeka povrat druge rate bespovratnih sredstava koja je dobila na natječaju LAG-a Sjeverozapad.

-Bilo bi bolje kada bi cijeli proces bio brži, no, sigurno se isplati. Tih 15 tisuća eura je za mene veliki novac i jako sam zadovoljna da sam korisnik tih sredstava za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Moje je iskustvo izvrsno, zato preporučujem malim proizvođačima koji zadovoljavaju uvjete ovakvih natječaja da se svakako prijave. Nemaju što izgubiti, a mogu dobiti bespovratna sredstva koja su nama, malim poljoprivrednicima, sigurno od velike pomoći – naglasila je Dubravka Hohnjec, koja je bespovratnim sredstvima LAG-a Sjeverozapad obnovila poljoprivrednu mehanizaciju na svom imanju u Natkrižovljanu.

Podijeli objavu

Najnovije vijesti
Objavljeno:
Objavljeno:
Skip to content