Radovi na uređenju groblja bit će završeni do blagdana Svih svetih

Bespovratna sredstva dobivena na natječaju Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad za Tip operacije 7.4. – Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu, Općina Petrijanec je uložila u obnovu groblja. Za projekt – Parterno uređenje parcele groblja u Petrijancu Općina je dobila 252 tisuće kuna.

-Općina Petrijanec je vrlo uspješna u povlačenju europskih sredstava, no groblja su specifična infrastruktura za čiju obnovu i uređenje Europska unija ne raspisuje natječaje, pa nam je ovaj natječaj LAG-a Sjeverozapad za ulaganje u takozvanu malu javnu infrastrukturu bio od velike pomoći. Taj smo projekt planirali od 2018. godine, kada smo započeli geodetsko snimanje groblja i počeli izrađivati katastar grobnih mjesta. Projekt smo prijavili na natječaj LAG-a Sjeverozapad u prosincu 2018. godine, a Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je 23. prosinca prošle godine donijela odluku o sufinanciranju projekta uređenja groblja u Petrijancu. Sukladno glavnom projektu, koji je izradila tvrtka Aris, obnova je obuhvatila uređenje dviju glavnih staza koje se popločuju betonskim opločnicima, obnovu ograde s prednje strane groblja, gdje se stara drvena ograda zamjenjuje panelnom ogradom od kovanog željeza na južnoj i djelomično zapadnoj međi , obnovu ograde uz grobnu kuću te kolnih vrata groblja, kao i izgradnju novih pješačkih pošljunčanih staza. Ukupna investicija, koja uključuje i stručni nadzor, iznosi 550 tisuća i 937 kuna, dakle, Općina Petrijanec je za realizaciju ovoga projekta osigurala više od polovice sredstava iz općinskog proračuna – naglasio je Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec.

 

Veća komunalna opremljenost

U tijeku su intenzivni radovi na uređenju groblja u Petrijancu, koji će biti završeni do blagdana Svih svetih.

-Ovim radovima značajno ćemo podići komunalnu opremljenost našeg groblja i poboljšati uvjete za njegovo održavanje, posebice zimi. No, ovo je tek trećina planiranih radova na obnovi groblja u Petrijancu, jer već u proračunu za iduću godinu planiramo sredstva i za obnovu grobne kuće, koja će obuhvatiti sanaciju fasade, limarije i unutarnje uređenje, ali i popločavanje još dvije grobne staze – rekao je načelnik Općine Petrijanec.

On je pritom posebno istaknuo kako su projekti ulaganja u malu društvenu infrastrukturu uspješno realizirani i zahvaljujući dobrom strateškom planiranju na području LAG-a Sjeverozapad.

– Strategija LAG-a Sjeverozapad prilagođena je baš ciljanoj infrastrukturi, odnosno javnim objektima i površinama, kako bismo s tim novcem mogli obnavljati i uređivati upravo takve objekte javne namjene. LAG Sjeverozapad je jedan od najuspješnijih lokalnih akcijskih grupa u Hrvatskoj po povlačenju sredstava. Nadam se da će u novom financijskom razdoblju uspješne lokalne akcijske grupe kakva je Sjeverozapad, biti nagrađene i da će dobiti više sredstava za programe ruralnog razvoja, čime će posredno više sredstava za nova ulaganja dobiti i jedinice lokalne samouprave koje uspješno realiziraju svoje projekte – istaknuo je načelnik Posavec.

 

Suradnja na visokoj razini

On se posebno osvrnuo i na dugogodišnju uspješnu suradnju Općine Petrijanec i Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad.

– Član sam i Upravnog odbora LAG-a Sjeverozapad i redovito sudjelujem u njegovom radu, pa s pravom mogu reći da je suradnja Općine s ovom lokalnom akcijskom grupom na vrlo visokoj razini. Tako je i kod raspisivanja natječaja i pripreme ovoga projekta LAG bio vrlo susretljiv. Na sva pitanja koja smo im postavili, dobili smo konkretan odgovor, upute ili smjernice. Zato je natječaj bio uspješan za sve jedinice lokalne samouprave na području djelovanja LAG-a Sjeverozapad – naglasio je Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec.

Skip to content