Bespovratna sredstva LAG-a Općina Klenovnik uložila u uređenje mjesnog groblja

Općina Klenovnik završila je projekt uređenja mjesnog groblja, za koji je na natječaju Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad za Tip operacije 7.4. – Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu, dobila 252 tisuće kuna bespovratnih sredstava.

Postavljena nova ograda, uređene grobljanske staze

 

 

-U naše groblje nije ozbiljnije ulagano tridesetak godina, pa je ograda oko groblja bila već jako dotrajala, neki betonski elementi bili su posve propali. Kada smo dobili informaciju da je Lokalna akcijska grupa – Sjeverozapad raspisala natječaj za Tip operacije 7.4., odlučili smo da ćemo prijaviti projekt rekonstrukcije mjesnog groblja. Započeli smo izradu projektne dokumentacije. Isprva smo planirali da će zahvati na postavljanju nove ograde oko groblja i uređenje staza biti vrijedni oko 100 tisuća kuna. No, kada smo započeli radove na uređenju i kada smo raskopali teren odlučili smo da postavimo i instalacije za struju i vodovod, pa i pripremu za video nadzor, kako bi spriječili krađe na groblju koje, nažalost, bilježimo posljednjih godina. Odlukom vijećnika proširili smo prvobitni projekt na uređenje kompletne infrastrukture na našem groblju. Kada smo već kopali, najbolje je bilo napraviti kompletan posao, iako je to značajno povećalo vrijednost projekta, koji je od planiranih 300 tisuća kuna narastao na 450 tisuća. Od LAG-a Sjeverozapad dobili smo 252 tisuća kuna, dok smo ostatak sredstava osigurali iz općinskog proračuna. Projekt je ove godine u cijelosti realiziran, pa sada imamo novu vizuru našega groblja, koje sada ima betonirani parapet s panel ogradom, proširene i asfaltirane grobljanske staze s rubnicima, nove pipe za zalijevanje, električne utičnice na tri lokacije. Možemo reći da je naše groblje sada primjereno uređeno – rekao je Mladen Blaško, načelnik Općine Klenovnik.

Groblje je sada primjereno uređeno

 

 

Načelnik ove općine posebno je istaknuo kako su dodatnim ulaganjima uredili i poljepšali sliku Klenovnika, jer je uz groblje primjereno uređen i njegov okoliš.

-Uz projekt uređenja groblja uspjeli smo realizirati i projekt uređenja njegovog okoliša i postaviti novi asfalt od osnovne škole do groblja te urediti parkiralište pred grobljem koje ima stotinu parkirnih mjesta. Time smo riješili još jedan problem, jer su do sada ljudi parkirali po okolnim njivama. Dakle, uz uređenje groblja potrudili smo se urediti i okoliš, pa je sada i cijeli prostor primjereno uređen. Na te smo projekte ukupno utrošili više od milijun kuna, što je ogromni novac za našu općinu, čiji je izvorni proračun 2,5 milijuna kuna. Dio sredstava dobili smo i od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, no projekti vezani uz uređenje groblja i njegovog okoliša bili su sigurno veliki zalogaj za našu općinu, jer smo u njih uložili više od pola milijuna kuna proračunskih sredstava.

 

Odlična suradnja s LAG-om Sjeverozapad

Načelnik Mladen Blaško stoga je istaknuo važnu ulogu Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad u poticanju ruralnog razvoja kroz financiranje ulaganja u malu društvenu infrastrukturu.

-Ova podrška koju smo dobili od LAG-a Sjeverozapad nam je sigurno puno pomogla u realizaciji ovih investicija, no, LAG raspisuje i druge natječaje, na koji se mogu javljati i naši poljoprivrednici, pa je njegova uloga u poticanju ukupnog ruralnog razvoja vrlo važna, ne samo za male općine kakva je naša. Kada vam netko dodijeli 200 tisuća kuna bespovratnih sredstava, onda je to sigurno značajna podrška i za jedinice lokalne samouprave s puno većim proračunima od našega. S tim sredstvima može se stvarno puno napraviti, što smo i pokazali s ovim projektom uređenja našega groblja. Inače, s Lokalnom akcijskom grupom – Sjeverozapad imamo odličnu suradnju, a želio bih istaknuti kako ovaj LAG odlično funkcionira, što potvrđuje i uspješno proveden natječaj za Tip operacije 7.4. – naglasio je Mladen Blaško, načelnik Općine Klenovnik.

Skip to content