Europska sredstva osiguravaju pravilan pristup investicijama

Općina Cestica završila je projekt uređenja društvenog doma u Otoku Virje, za koji je dobila 252 tisuće kuna bespovratnih sredstava na natječaju Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad, za Tip operacije 7.4. – Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu.

-Općina Cestica prijavila je na natječaj LAG-a Sjeverozapad projekt rekonstrukcije i uređenja društvenog doma u Otoku Virje, čija je ukupna vrijednost 700 tisuća kuna. Na natječaju smo dobili 252 tisuće kuna bespovratnih sredstava, dok je ostatak osigurala Općina Cestica. Uređenjem društvenog doma mještani ovoga naselja dobili su na korištenje primjeren objekt koji će im služiti za razne namjene. Zgrada će se koristiti za organizaciju raznih društvenih događanja, kulturnih priredbi, kakve su predstave i nastupi kulturno – umjetničkih društava, za razne sastanke i susrete, a na raspolaganju će biti i svim građanima, koji će ovdje moći organizirati razne proslave, od svadbi, krstitki i krizmi do proslava rođendana i drugih svečanosti. Mještani Otoka Virje, naselja uz samu granicu s Republikom Slovenijom, tako su dobili još jedan vrijedan objekt zahvaljujući kojem imaju praktično jednaki društveni standard kao i mještani na slovenskoj strani. Rekonstrukcijom je povećana i energetska učinkovitost objekta, tako da će Općina značajno smanjiti i troškove vezane uz potrošnju energenata – istaknuo je Mirko Korotaj, načelnik Općine Cestica.

Bez europskog novca neki bi općinski projekti još bili na čekanju

Načelnik ove pogranične općine naglasio je kako je podrška Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad potvrda dugogodišnje uspješne suradnje Općine Cestica i ove lokalne akcijske grupe.

– Uspješna prijava projekta naše općine na ovaj natječaj LAG-a Sjeverozapad još je jednom potvrdila i kako Općina Cestica zna koristiti europska sredstva. Želim naglasiti da je jako dobro što koristimo ta sredstva, jer ona osiguravaju i pravilan pristup investicijama. Ta europska sredstva su nam vrlo važna, jer zahvaljujući njima uspijevamo realizirati i one projekte koje inače ne bismo mogli ostvariti iz općinskog proračuna. Zahvaljujući ovom natječaju LAG-a Sjeverozapad, ali i drugih fondova Europske unije, u mogućnosti smo napraviti puno više za naše građane. Da nam na raspolaganju nisu ta sredstva, neki od projekata koje smo uspješno završili u Općini Cestica možda još uvijek ne bi došli na red. Objekt je praktično završen, dobili smo i uporabnu dozvolu, pa se društveni dom u Otoku Virje već počeo koristiti. Još čekamo završnu kontrolu Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, nakon čega će nam biti isplaćen iznos od 252 tisuće kuna, koliko smo dobili na natječaju LAG-a Sjeverozapad za provedbu Tipa operacije 7.4. – rekao je načelnik Mirko Korotaj.

 

Izvrsna suradnja LAG-om Sjeverozapad

Načelnik Općine Cestica podsjetio je i kako je prošle godine šest domaćinstava s područja Općine dobilo bespovratna sredstva na natječaju LAG-a Sjeverozapad za Tip operacije 6.3., koja se odnosila na financijsku podršku malim poljoprivrednim proizvođačima, koji su zahvaljujući toj mjeri dobili 15 tisuća eura bespovratnih sredstava za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i konkurentnosti.

-To je svakako bila dobrodošla podrška razvoju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na području naše općine, u graničnoj zoni s Republikom Slovenijom. No, kroz ovu lokalnu akcijsku grupu mi praktično prezentiramo našu općinu i na drugim projektima. Neki projekti, među kojima su bili i oni međunarodnog karaktera, provodili su se i na području Općine Cestica, zahvaljujući kojima je predstavljena naša općina na vrlo kvalitetan način. Suradnja je dakle, jako dobra, no, kada govorimo o toj suradnji, ne mislim samo na financijsku podršku, kakva je bila ova za Tip operacije 7.4., nego se ona ogleda i u stručnoj suradnji i podršci u edukaciji, ponajprije poljoprivrednih proizvođača s područja naše općine. Podršku stručne službe LAG-a Sjeverozapad imali smo i u pripremi nekih drugih projekata, tako da suradnju s Lokalnom akcijskom grupom – Sjeverozapad stvarno mogu istaknuti kao izvrsnu – naglasio je Mirko Korotaj, načelnik Općine Cestica.

Skip to content