Već deveti projekt iz fondova Europske unije

U dvorištu općinske zgrade u Vidovcu je u cijelosti uređeno lijepo dječje igralište, za koje je Općini Vidovec Lokalna akcijska grupa – Sjeverozapad dodijelila 223 tisuće i 780 kuna bespovratnih sredstava na natječaju za Tip operacije 7.4. – Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Ovo je već deveti projekt koji je Općina Vidovec financirala iz fondova Europske unije.

-Općina Vidovec, kao prva Općina – prijatelj djece, u našoj županiji, posebnu pozornost već niz godina posvećuje djeci i mladima. Tako primjerice, na području Općine imamo 11 dječjih igrališta, među kojima je bilo i ovo, u dvorištu općinske zgrade. No, ono je bilo već dotrajalo zbog čestog korištenja i trebala mu je cjelovita obnova, tako da smo i prije raspisa natječaja Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad planirali njegovu rekonstrukciju. Kada je LAG raspisao natječaj za Tip operacije 7.4. taj smo projekt prijavili na natječaj i dobili 223 tisuće i 780 kuna bespovratnih sredstava, odnosno, 90 posto od ukupne vrijednosti projekta. Igralište smo skoro završili, ono je obnovljeno i dopunjeno s novim, većim igralima za djecu te klupicama za roditelje, bake i djedove. Cijeli prostor ogradili smo drvenom ogradom kako bi djeci osigurali sigurnu i nesmetanu igru, a postavili smo i nadzorne kamere da spriječimo moguću devastaciju. Uz igralište će biti hortikulturno uređen i cijeli prostor oko općinske zgrade. Ovim igralištem, koje će koristiti sva djeca u Vidovcu, oplemenili smo prostor u centru naše općine, a našoj djeci omogućili sigurnu igru i boravak na otvorenom – naglasio je Bruno Hranić, načelnik Općine Vidovec.

 

Sredstva i iz Kohezijskog i Europskog socijalnog fonda

U ovoj općini ističu kako je ovo deseti projekt na području općine koji se realizira sredstvima iz europskih fondova.

-Najveći projekt koji providimo je Aglomeracija, čija je vrijednost na području naše općine oko 55 milijuna kuna, a koji je sufinanciran u iznosu od 85 posto iz Kohezijskog fonda. U suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Varaždin, proveli smo projekt zapošljavanja žena poznat pod nazivom „Zaželi“, vrijedan više od 453 tisuća kuna, a koji je u cijelosti financiran iz Europskog socijalnog fonda. Potpisali smo i ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za nabavu spremnika za razvrstavanje plastičnog otpada, čija je procijenjena vrijednost 302 tisuće i 443 kune, koji je s 85 posto financiran iz europskog Kohezijskog fonda. Općina Vidovec uključena je i u projekt PROMO – Pravilnim primjerOM učinimo zaštititi okOliš, čiji je nositelj Grad Varaždin, a koji je vrijedan 1,2 milijun kuna, od čega 85 posto financira Europska unija iz Kohezijskog fonda. S Gradskim društvom Crvenog križa Varaždin naša općina već nekoliko godina provodi projekt – Humanitarni paket za sjevernu Hrvatsku, koji je ukupno vrijedan više od 5 milijuna kuna, a koji je financiran iz europskog operativnog programa FEAD. Na području naše općine 2012. i 2015. godine provodili smo dva projekta iz Programa Europa za građane, za koje je Općina Vidovec dobila 25 tisuća eura bespovratnih sredstava. Zajedno s općinama Donja Voća i Petrijanec proveli smo i projekt edukacije nezaposlenih osoba – Mentor, koji je bio vrijedan više od 61 tisuću eura, a koji je sufinanciran s 88 posto iz Europskog socijalnog fonda. Tu valja još istaknuti i energetsku obnovu Područne škole Nedeljanec koja je nakon 64 godine obnovljena sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj . Uz pomoć Županije i Općine škola je povukla 56 posto bespovratnih sredstava- istaknuo je načelnik Općine Vidovec.

 

Dobra suradnja s LAG-om Sjeverozapad

Načelnik Bruno Hranić ovom prigodom je naglasio korektan odnos Općine Vidovec s Lokalnom akcijskom grupom – Sjeverozapad, pa je podsjetio kako LAG-a Sjeverozapad redovito organizira edukacijske radionice za mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja vidovečke općine u svrhu povlačenja europskih sredstava.

-Svi ovi projekti dokaz su da u Općini Vidovec radimo na projektima Europske unije i da ih s uspjehom provodimo. Takvu ćemo praksu nastaviti, jer uvijek tražimo način da apliciramo na europske natječaje ili da u njima sudjelujemo kao partner, kako bismo rasteretili naš općinski proračun – zaključio je Bruno Hranić, načelnik Općine Vidovec.

Skip to content