Bitno je biti član LAG-a

– U Općini smo vrlo brzo prepoznali da je bitno biti član LAG-a, pa se Općina Sračinec aktivno uključila u rad Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad. Tako smo na natječaj koji je raspisala ova lokalna akcijska grupa za Tip operacije 7.4. – Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu, prijavili projekt rekonstrukcije grobne kuće u Sračincu – istaknuo je Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec.

Projekt rekonstrukcije i uređenja grobne kuće na groblju u Sračincu ukupno je vrijedan gotovo 600 tisuća kuna, a Općini je za ovaj projekt LAG Sjeverozapad dodijelio 252 tisuće kuna iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

 

-Zahvaljujući tim, takozvanim manjim projektima, iako ulaganje od 600 tisuća kuna za našu općinu i nije malo, podižemo društveni standard i značajno pridonosimo kvaliteti života u ruralnoj sredini. Ovoga smo puta sredstva usmjerili u rekonstrukciju i uređenje grobne kuče u Sračincu. Kompletno smo obnovili vanjsku stolariju i fasadu, krovište objekta, uredili smo sanitarne čvorove, prostorije za pogrebnike i pristupne staze. Proširili smo i uredili odarnicu s mramornim odrom, uveli smo klimatizaciju, kupili smo nove stolice. Doista smo pazili na svaki, pa i najsitniji detalj, tako da smo ostvarili vrlo visoku razinu uređenosti – rekao je o ovom projektu načelnik Općine Sračinec.

Visoka razina uređenosti

Radove na uređenju i rekonstrukciji grobne kuće izvela je tvrtka CORE upravljanje iz Varaždina.

– Želim zahvaliti ljudima koji vode Lokalnu akcijsku grupu – Sjeverozapad, koji doista detaljno upoznaju predstavnike jedinica lokalne samouprave i naše poljoprivrednike sa svim operacijama iz Programa ruralnog razvoja i s mogućnostima za učinkovito iskorištavanje sredstava koja su ponuđena na natječajima. Dosadašnje iskustvo s provedbom ovih natječaja pokazalo je da ima puno zainteresiranih poljoprivrednih proizvođača, ali se neki od njih svoje projekte ne usude prijaviti zbog dokumentacije koju moraju prikupiti za prijavu na natječaj. Općina Sračinec je uspješno privela kraju ovaj projekt, a vjerujem da će i još više naših poljoprivrednih proizvođača biti u prilici dobiti bespovratna sredstva LAG-a za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na svojim gospodarstvima. Iako mi, kao prigradska općina, nemamo puno velikih poljoprivrednih proizvođača, na području Općine Sračinec je ipak registrirano gotovo stotinu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava – poručio je načelnik Božidar Novoselec.

Ove godine će biti uređena i Velika graba

Projekt rekonstrukcije grobne kuće tek je jedan u nizu ulaganja u komunalnu i društvenu infrastrukturu na području Općine Sračinec.

-Svakako najveći projekt je onaj vezan uz uređenje Velike grabe, za koji smo na natječaju Ministarstva poljoprivrede, za Mjeru 7.4.1., dobili više od 6 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Ovaj projekt planiramo završiti do Dana Općine, u rujnu. U parku Velika graba bit će uređena arena s pozornicom, moderno dječje igralište, fitness na otvorenom s dvadesetak sprava, teren za odbojku na pijesku i za badminton, postavit ćemo i stolove za stolni tenis, urediti boćalište i viseću kuglanu te postaviti veliku šahovsku ploču za šah na otvorenom. Na tom prostoru uredit ćemo i sanitarni čvor, postaviti ležaljke i mreže za odmor, a uredit ćemo i izložbeni prostor. Uređenjem Velike grabe naši će mještani konačno dobiti primjeren prostor za odmor i rekreaciju, koji će značajno doprinijeti kvaliteti života u našoj općini. Na ovom smo projektu radili dugo i vrlo pomno, zbog njega je oporba čak pokušala srušiti i općinski proračun, no zalaganjem i upornošću smo uspjeli prijaviti taj projekt, zahvaljujući kojem će Općina Sračinec dobiti čak 8 milijuna kuna bespovratnih sredstava, što nije zabilježeno u povijesti naše općine – istaknuo je Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec, u kojoj traju i radovi na aglomeraciji te uređenju ulica u kojima je postavljena nova kanalizacijska mreža.

Skip to content