Rođeni za poljoprivrednike

-Mi smo rođeni za poljoprivrednike. Cijeli se život bavimo poljoprivredom i od nje živimo, a već više od dvadeset godina imamo registrirano i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo – istaknula je Julijana Hrnčić, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Cestice, koje je jedno od prvih registriranih OPG-ova u Varaždinskoj županiji, ali i jedan od 23 OPG-a kojima su dodijeljena bespovratna sredstva Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad na 1. natječaju za provedbu Tipa operacije 6.3. – Poticanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Ovo uzorno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo na 10 hektara poljoprivrednih površina koje imaju u zakupu te na vlastitim poljima uzgajaju kukuruz, ječam i tritikale, hibrid pšenice i raži, te povrće u dva plastenika ukupne površine od 400 četvornih metara. Žitarice koje uzgajaju na svom OPG-u Hrnčići najvećim dijelom prodaju tvornici stočne hrane u Petrijancu.

Na OPG-u Hrnčić bave se i uzgojem kupina, od koje već godinama proizvode ukusno i zdravo – kupinovo vino.
-Ovisno o godini uberemo i do 2 tone kupina, od kojih pravimo kupinovo vino, koje je i dalje traženo. Nekada smo kupinovo vino prodavali na tržnicama u Zagrebu, no sada ga prodajemo na našem OPG-u. Iako je danas manje traženo nego ranije, još uvijek imamo stare kupce, koji ga redovno kupuju zbog njegove ljekovitosti- rekla je nositeljica ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koji ove godine očekuje skorašnju dobru berbu kupina.

Stari traktor zamijenili novijim

Hrnčići se nadaju i dobrom urodu žitarica, posebice kukuruza, no, strahuju da njihovu muku i trud ne „ubere“ tuča.
-Suprug i ja mučili smo se sa starim poljoprivrednim strojevima, pa smo planirali prijaviti se na nacionalnu mjeru 6.3.1., ali smo odustali jer nismo imali dovoljno vlastitih sredstava. No, kada smo na predavanju Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad čuli da se otvara njihov natječaj za podršku malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima odlučili smo se prijaviti, odabrali smo dobrog konzultanta koji nam je pomogao u prijavi. Čim smo saznali da smo prošli na natječaju uzeli smo kredit kako bi što prije kupili poljoprivrednu mehanizaciju, rabljeni traktor i novi motokultivator. Pokazalo se da smo dobro odlučili, jer bi inače imali problema pronaći adekvatni rabljeni traktor. Zbog velike potražnje sada ih je teško kupiti, a i cijena im je u međuvremenu porasla. Kupili smo rabljeni traktor s kojim smo jako zadovoljni. S njim je puno lakše i brže raditi nego s našim starim traktorom – istaknula je Julijana Hrnčić, koja je ovu mjeru iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske ocijenila dobrodošlom, jer bez tih bespovratnih sredstava ne bi bili u prilici obnoviti poljoprivrednu mehanizaciju na svom OPG-u.

Od prijave do rješenja godinu i pol dana

Iako su zadovoljni što su s 111.678 kuna bespovratnih sredstava riješili dio problema vezanih uz obnovu mehanizacije te su unaprijedili proizvodnju na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Julijana Hrnčić ipak zamjera sporu provedbu natječaja.

– Od prijave na natječaj do dobivanja rješenja čekali smo godinu i pol. Mislim kako je to ipak predugo. Bili smo zadovoljni s natječajem LAG-a, koji je bio jednostavniji od onog na državnoj razini, imali smo svu potrebnu podršku njihovih menadžera, no imamo zamjerke na dugotrajnost postupka u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Stoga mislim da bi Agencija ubuduće trebala brže izdavati rješenja – upozorila je nositeljica ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva te dodala kako će i sredstva za daljnja ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju pokušati osigurati kroz program podrške poljoprivrednicima u Općini Cestica.

– Ova su nam sredstva svakako dobrodošla, no, kako i dalje moramo ulagati u razvoj, nadamo se kako ćemo dio sredstava za kupnju nove prskalice i traktorske prikolice, osigurati zahvaljujući podršci naše općine – rekla je Julijana Hrnčić, nositeljica OPG-a, koja je značajna sredstva uložila i u navodnjavanje poljoprivrednih površina koje obrađuju.

Skip to content