Ulaganjem u poljoprivrednu mehanizaciju smanjili troškove proizvodnje

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ane Vinter na Falinić Bregu u Općini Cestica bespovratna sredstva koja su im dodijeljena na 1. natječaju Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad za provedbu Tipa operacije 6.3. – Poticanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, uložit će u poljoprivrednu mehanizaciju koja će ovom OPG-u u briježnom području Varaždinske županije omogućiti značajno smanjenje troškova proizvodnje.
Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ane Vinter primarno se bavi svinjogojstvom, a na 1,7 hektara poljoprivrednih površina uzgajaju i žitarice te buče.

 

 

-Kako je naš OPG u briježnom području naše su oranice na velikoj strmini, pa ih je i teško obrađivati. Nekada su se svi poljoprivredni poslovi morali obavljati ručno, no posljednjih dvadesetak godina koristili smo uslugu uslužnog oranja. To je naravno, povećavalo ukupni trošak naše proizvodnje, a jako je utjecalo i na organizaciju i planiranje poljoprivrednih radova. Kada ovisite o slobodnim terminima traktorista teško možete dobro planirati radove u polju. Naprosto ovisite o nekom drugom. Kako nismo imali dovoljno vlastitih sredstava za kupnju jačeg traktora s pogonom na sva četiri kotača, već ranije smo se prijavili na nacionalnu mjeru za mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva, no nismo prošli jer nismo ostvarili dovoljno bodova. Zato se ovaj natječaj LAG-a Sjeverozapad na kojem smo uspjeli doći do bespovratnih sredstava za kupnju poljoprivredne mehanizacije koja nam je nužna u našoj proizvodnji pokazao kao idealno rješenje za naše probleme – rekla je Ana Vinter, koja je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo registrirala 2003. godine.

 

 

Na tržištu nedostaje rabljenih traktora

Zahvaljujući sredstvima iz Programa ruralnog razvoja OPG Ane Vinter kupio je novi motokultivator s priključcima – strižnom kosom i frezom, a planiraju i nabavu rabljenog traktora veće snage, koji im je nužan za radove na strmim terenima, te roto brane i pluga okretača.

-Dokumentacija koju smo morali prikupiti za natječaj Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad i nije bila komplicirana. LAG je dao i bolje uvjete natječaja od onoga na nacionalnoj razini. Na primjer, dok se na nacionalnom natječaju za dodatne bodove tražila potvrda o nezaposlenosti od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na natječaju LAG-a status nezaposlenosti mogao se dokazati i potvrdom od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje da podnositelj ne ostvaruje uplate u sustav mirovinskog osiguranja. To je mnogima omogućilo da ostvare potporu, jer puno naših poljoprivrednika nije u evidenciji Zavoda za zapošljavanje, a nezaposleni su – naglasila je Ana Vinter, koja je tom prigodom pohvalila podršku koju su ostvarili od Lokalne akcijske grupe.

 

No, požalila se na različito tumačenje zakona i poreznih propisa, koji kod poljoprivrednika stvaraju osjećaj nesigurnosti i nepovjerenja u sustav.
Budući da je najviše malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su se javili na ovaj natječaj Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad u svojim aktivnostima predvidjelo kupnju rabljenih traktora, i ovaj je OPG sada suočen sa slabom ponudom takvih traktora.

– Kupiti traktor koji će zadovoljiti naše potrebe nije lako. Zbog veće potražnje narasla im je cijena, a traktori u ponudi bili su u lošem stanju. Zato još uvijek tražimo dobro održavani traktor koji će nam omogućiti da s njim bez većih popravaka radimo sljedećih pet godina. On će nam svakako bitno olakšati rad i omogućiti obradu naših površina s kojih osiguravamo hranu za naše osnovno stado – istaknula je nositeljica ovoga OPG-a na kojem uzgajaju četiri krmače i godišnje od trideset do pedeset odojaka.

Jedina šansa za male poljoprivrednike

Obitelj Vinter planira i nadalje koristiti sredstva iz Programa ruralnog razvoja, jer kažu, lista njihovih želja i potreba je i dalje velika, zbog specifičnih uvjeta poljoprivredne proizvodnje na tom bregovitom području.

– Budući da za vlastite potrebe obrađujemo i vinograd, u novom programskom razdoblju vjerojatno ćemo tražiti sredstva za razvoj vinogradarstva. Mi smo mali OPG i ne možemo očekivati potpore kroz izravna plaćanja, zato su nam natječaji kakav je bio ovaj Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad jedina šansa za širenje i unapređenje naše poljoprivredne proizvodnje – rekla je Ana Vinter, nositeljica ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva s Falinić Brega.

 

Skip to content