Lijepo je biti vinogradar

-Vinogradarstvo i vinarstvo nije samo posao, to je prije svega, životni stil, koji iziskuje puno rada, odricanja i ulaganja, ali zato pruža i veliko zadovoljstvo kada uspijete proizvesti vrhunsko vino. Lijepo je biti vinogradar – istaknuo je Tomislav Furjan, inženjer agronomije, koji na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Babincu, u Općini Cestica, godišnje proizvede više tisuća butelja vrhunskoga vina te počinje s proizvodnjom vlastitog pjenušca.

Vinogradarstvo je dio obiteljske tradicije, stoga je ovaj mladi inženjer odlučio da vinogradarstvo bude i njegov životni poziv.

-Nakon što sam završio Agronomski fakultet zaposlio sam se u jednoj privatnoj vinariji, gdje sam stekao vrijedna iskustva, no moja je želja zapravo bila da se osamostalim. S obzirom na to da su otac i djed obrađivali vinograd s nekih tri tisuće čokota odlučili smo registrirati OPG i odmah u startu kupiti još vinograda, a dio njih uzeti u zakup. Danas se naša vinogradarska proizvodnja upeterostručila, a u naredne tri godine planiramo povećanje na dvadeset i pet tisuća čokota. Iako je okrupnjivanje zemljišta u našem kraju vrlo teško zbog neriješenih vlasničkih odnosa i vrlo malih parcela, vjerujemo da ćemo uspjeti u svom naumu. Često ističem da bismo lakše i jeftinije kupili vinograd u Kutjevu, nego na Falinić Bregu, jer ovdje vlasnici za komadić vinograda traže nerealno visoku cijenu. Zato su nam vinogradi smješteni na čak četrnaest lokacija, veličine od pola hektara pa do trećine hektara, što značajno poskupljuje proizvodnju i otežava organizaciju rada – rekao je Tomislav Furjan, koji je posebno veliki iskorak napravio upravo u kvaliteti vina, za koje je dobio brojne nagrade i priznanja.

Najbolji Sauvignon kontinentalne Hrvatske

Njihov sauvignon je 2016. godine ocijenjen višestrukim zlatnim odličjima na lokalnim i međunarodnim izložbama, a 2017. im je u Zagrebu dodijeljeno odličje za najbolji sauvignon kontinentalne Hrvatske. Tomislav Furjan stoga ističe kako je jako ponosan na ove rezultate koji su i dodatni poticaj za daljnja ulaganja u širenje proizvodnje i povećanje kvalitete.

– U vinogradarstvu se mnogo toga promijenilo. Nekada se sve radilo ručno, grožđe se bralo „na datum“, nije se tolika pozornost posvećivala preciznosti ili higijeni. Danas se sve analizira, računa, traži se vrhunska kvaliteta, bolje arome, balansirani okus, dopadljiv dizajn, stalno ulaganje u marketing – naglasio je ovaj vinogradar koji uz najtraženiji sauvignon, proizvodi i graševinu, muškat, bijeli pinot, cuvee vina, ali i kvalitetan pjenušac.
Najviše vina prodaju se na kućnom pragu, no svoja vina dostavljaju i šaljemo širom Hrvatske.

– Naš ključni marketinški kanal su društvene mreže. Objave na Facebooku i našoj internetskoj stranici donijele su nam mnoštvo novih kupaca. No, u unapređenje prodaje morat ćemo još puno ulagati, stoga planiramo urediti i kušaonicu vina na Falinić Bregu. Projekt je spreman za aplikaciju na bespovratna sredstva iz Tipa operacije 6.2.1., za potporu ulaganja u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti na ruralnom području – istaknuo je ovaj mladi vinogradar čijem su obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu dodijeljena bespovratna sredstva Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad na 1. natječaju za provedbu Tipa operacije 6.3. – Poticanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Ostvarili značajne uštede u proizvodnji

Zahvaljujući tim bespovratnim sredstvima ovo je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo kupilo rabljeni traktor, laboratorijski digitalni analizator za mjerenje sumpora, novi atomizer za prskanje vinograda te rabljenu bačvu od tisuću i pet stotina litara.

– Nakon prezentacije koju je u Cestici organizirala Lokalna akcijska grupa – Sjeverozapad, proučio sam prijavnu dokumentaciju i vidio da bih mogao ostvariti dovoljan broj bodova za bespovratna sredstva na tom natječaju. Prijavio sam se i prošao, a s dobivenim novcem kupili smo rabljeni traktor u Sloveniji, koji je bio u jako dobrom stanju. Pri unosu nismo imali nikakvih problema, sve smo papire riješili u jednom danu. Kupio sam i laboratorijski digitalni analizator za mjerenje sumpora, koji će mi također, biti od velike pomoći. Prava količina sumpora važna je kod svih vina, a posebno kod baznih vina za pjenušac jer previsoka koncentracija sumpora otežava sekundarnu fermentaciju. Do sada smo vina slali na analizu u Zagreb, pa i u Sloveniju, a sada analizu možemo obaviti kod kuće, bez troškova. Od velike koristi nam je i novi atomizer, zahvaljujući kojem ćemo ostvariti uštede zbog ekonomičnije potrošnje zaštitnih sredstava – rekao je inženjer Tomislav Furjan, koji je pohvalio aktivnosti Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad u provedbi ovoga natječaja, zahvaljujući kojem je njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo uspjelo kupnjom potrebne opreme unaprijediti proizvodnju i ostvariti značajne uštede u proizvodnji vrhunskih vina.

Skip to content