Svoje proizvode prodaju na obali i otocima

Na gotovo 7 hektara poljoprivrednih površina Vjekoslav Ptiček, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Osečke, uzgaja krumpir te kukuruz, pšenicu, ječam, tritikale i zob. Žitarice i povrće koje proizvede koristi za vlastite potrebe, a krumpir prodaje na obali, u Zadru i na okolnim otocima.

-Otac, koji se cijeli život bavio poljoprivredom, darovao mi je dvije oranice, pa sam devedesetih odlučio dati otkaz na poslu kojim sam se do tada bavio i postati poljoprivrednik. Svake sam godine kupio ili uzeo u najam nove površine i povećavao proizvodnju, tako da danas godišnje proizvedem do 20 tona krumpira. Kupio sam i kamion, pa većinu krumpira prodajem na obali, u Zadru i Ninu te na susjednim otocima, sve do Paga. Cijene su tamo nešto više, i kunu po toni krumpira, iako takav plasman zahtijeva puno više napora i vremena. No, na našem području ne bih uspio po toj cijeni prodati krumpir koji proizvedem – rekao je Vjekoslav Ptiček i upozorio kako je domaće tržište već godinama preplavljeno manje kvalitetnim krumpirom iz uvoza.

Sredstvima LAG-a do novije mehanizacije

Nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva ističe kako se za poljoprivredu odlučio igrom slučaja, a poljoprivredom se bavi već gotovo 30 godina.

-U posao sam krenuo kao potpuni početnik, no uspio sam s vremenom povećati površine koje obrađujem. U početku nisam imao nikakvu poljoprivrednu mehanizaciju, pa već skoro tri desetljeća samo ulažem i ulažem, a na kraju imam sve staro. Na primjer, traktor s kojim radim star je 40 godina, spor je i slab, a kako je ovo briježno područje nužno mi treba jači traktor. No, kako nemam toliko vlastitih sredstava za kupnju novijeg traktora, odlučio sam prijaviti se na natječaj Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad i uspio dobiti sredstva s kojima ću obnoviti dio poljoprivredne mehanizacije – istaknuo je Vjekoslav Ptiček, dodavši kako će poljoprivredna mehanizacija koju nabavlja zahvaljujući bespovratnim sredstvima LAG-a Sjeverozapad značajno olakšati i ubrzati rad na poljima u Osečkoj, ali i u Nedeljancu.

Sredstvima koje je dobio na na 1. natječaju Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad za provedbu Tipa operacije 6.3. – Poticanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, kupio je novu prskalicu i malčer, dok još uvijek traži primjereni, rabljeni traktor veće snage.

– Djeca svaki dan na internetu prate ponudu rabljenih traktora, ali trenutno je na tržištu jako teško kupiti rabljeni traktor koji bi nam odgovarao.

Uglavnom se nude loši, izraubani traktori i to po previsokim cijenama. Nadam se da će se ponuda uskoro poboljšati, jer poljoprivrednici u Njemačkoj, Belgiji i Nizozemskoj nove traktore kupuju uglavnom na jesen, pa bi dio njihovih rabljenih traktora krajem godine mogli biti ponuđeni i na našem tržištu. Vjerujem da ćemo do proljeća sljedeće godine uspjeti kupiti traktor kakav nam je potreban, no, izgleda da ćemo za kupnju traktora morati dodati i vlastita sredstva, jer svi drže cijenu – naglasio je ovaj uzgajivač krumpira iz Osečke.

Prepolovljen urod krumpira

Nažalost, ova godina, za razliku od prošle, nije bila dobra za uzgoj krumpira, pa će i prinosi na OPG-u Vjekoslava Ptičeka biti gotovo upola manji nego lani.

– Cijele smo se godine mučili na polju, a urod je ove godine prepolovljen. Berba kod nas traje sve do kraja studenoga, jer krumpir koji izvadimo, odmah vozim u Dalmaciju, pa nam to usporava berbu. Mučimo se, teško je raditi na zemlji i biti za volanom, ali to je moj i kruh moje obitelji. No, s novom mehanizacijom bit će ipak nešto lakše – rekao je Vjekoslav Ptiček, koji će ovih dana sa svojim kamionom punim krumpira ponovo put Zadra, gdje već godinama ima svoje stalne kupce.

-Da nisam dobio ova bespovratna sredstva LAG-a vjerojatno bih odustao ili pak značajno smanjio proizvodnju. Traktor je star, spor, nema kabine, pa se za hladnog vremena doslovce smrzavam na polju. Kada sam na radiju čuo za ovaj natječaj LAG-a za male poljoprivredne proizvođače, rekao sam da ću probati još jedan put, budući da na nacionalnom natječaju za mjeru 6.3. nismo prošli jer nismo ispunjavali sve uvjete. Prijavio sam se doslovce posljednjeg dana natječaja i prošao. Dobio sam prvi dio sredstava s kojima sam kupio prskalicu i malčer. Kada kupim noviji traktor bit će mi ipak lakše. Zato mislim kako su bespovratna sredstva LAG-a Sjeverozapad spas za nas, male poljoprivrednike, koji nemamo vlastitih sredstava za ulaganja, a bez stalnih ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju nema uspješne proizvodnje – poručio je nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Osečke.

Skip to content