Sredstvima LAG-a do novih kvalitetnih grla

Anđela Hranj, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Rinkovca u Općini Bednja, bespovratnim sredstvima Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad, koja su joj dodijeljena na 1. natječaju za provedbu Tipa operacije 6.3. – Poticanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, kupila je sedam ovaca, podigla je žičanu ogradu na dijelu imanja za ispašu ovaca, vinograd pokrila mrežom za zaštitu od tuče i kupila rastepač umjetnog gnojiva, a planira nabaviti i noviji traktor.

-Ta su nam sredstva sigurno bila od velike pomoći. Zahvaljujući tim novcima Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad uspjeli smo riješiti nekoliko problema koji su nas mučili i stvarno unaprijediti proizvodnju na našem imanju. Godinama su nam psi lutalice i lisice radili veliku štetu, a sada je sve ograđeno žičanom ogradom. Uspjeli smo postaviti i električnog pastira, koji se napaja strujom iz solarnih panela, koje smo ugradili zahvaljujući sredstvima koje smo ostvarili na natječaju za energetsku učinkovitost, tako da su životinje sada dobro zaštićene. Mrežom smo prekrili i naš vinograd, pa više ne moramo strahovati da će naš trud i muku obrati tuča. To nam je također bilo jako važno ulaganje, jer je na našem području ukinuta protugradna zaštita, pa bi vinograd bio potpuno nezaštićen od tuče. No, uspjeli smo kupiti sedam ovaca i ovna, čime smo povećali naše stado na 12 grla. S pet ovaca koje smo imali nismo mogli organizirati dohodovni uzgoj ovaca, a sada se nadamo da ćemo imati janjce i za prodaju, a ne samo za vlastite potrebe. S tim smo ulaganjima sigurno značajno unaprijedili proizvodnju na našem obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu – istaknula je Anđela Hranj, koja uz ovce uzgaja i kokoši te svinje, a na ukupno 2 hektara poljoprivrednih površina i livada uzgaja i krumpir te povrtne kulture.

Nakon ulaganja planiraju prodaju viškova

-Većinu proizvoda koje smo proizvodili koristili smo za svoje potrebe i tek smo manji dio uspjeli prodati na kućnom pragu. Tržišta ovdje praktično nema, sve je manje ljudi i sve više zapuštenog zemljišta. No, vjerujemo da ćemo nakon ovih ulaganja imati priliku i prodati dio naše proizvodnje – rekla je nositeljica ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, koja uskoro planira kupiti i bolji rabljeni traktor, vjerojatno u Sloveniji ili Austriji, budući da je ponuda rabljenih traktora kod nas prilično loša.

Anđela Hranj ističe kako su većinu radova na postavljanju nove ograde te zaštitne mreže obavili sami, kako bi uštedjeli novac za nova ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju.

-U Ivancu smo još prije tri godine upoznati s mjerama iz Programa ruralnog razvoja, pa smo se prijavili na nacionalni natječaj. No, nismo prošli, jer nismo ostvarili dovoljan broj bodova. Naime, Općina Bednja, za razliku od susjednog Grada Lepoglave, nema status brdsko – planinskog područja, pa smo zbog tog administrativnog apsurda izgubili važne bodove. No, odlučili smo se prijaviti na natječaj LAG-a, koji je za nas bio povoljniji, ostvarili smo dovoljan broj bodova i dobili bespovratna sredstva. U LAG-u smo dobili sve potrebne informacije, a za tehnički dio prijave angažirali smo konzultanta iz Ivanca. Ovaj natječaj LAG-a Sjeverozapad je bio jednostavniji nego onaj na državnoj razini, uvjeti su za nas bili bolji, pa se nadamo da će takvih natječaja biti još, jer i dalje moramo ulagati – naglasila je Anđela Hranj i pozvala druge, posebice male poljoprivredne proizvođače da se što bolje informiraju o mogućnostima koje su im ponuđene za razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Smanjili troškove i povećali proizvodnju

Nositeljica ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva nada se kako će nakon ovih ulaganja ostvariti veću proizvodnju, uz manje troškove, pa vjeruje da će dio viškova uspjeti i prodati.

-Ovce koje smo kupili su romanovske pasmine, koja imaju veću plodnost od ovaca jezersko – solčavske pasmine, koje smo uzgajali do sada. Zato se nadam da ćemo imati više janjaca koje ćemo moći prodati. Do sada smo tek jedva pokrivali troškove, a sada bi od ovaca i vinograda, s jačim i boljim traktorom, trebali proizvoditi više i ostvariti barem neki prihod – naglasila je Anđela Hranj, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koja je zahvaljujući bespovratnim sredstvima Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad uspjela poboljšati poljoprivrednu proizvodnju na imanju u Rinkovcu.

Skip to content