Bez poticaja proizvodnja ne bi bila isplativa

-Kada je godina dobra i rodna onda se još nekako i isplati, ukoliko ne računamo naš rad, no bez poticaja bi radili s gubitkom. Naših sedam hektara premalo je za dohodovnu proizvodnju, a previše za hobi – istaknuo je Marko Bahun, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Ladanja Donjeg, jednog od 23 OPG-a kojem su dodijeljena bespovratna sredstva Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad, na 1. natječaju za provedbu Tipa operacije 6.3. – Poticanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Na svojim poljoprivrednim površinama Marko Bahun, uz pomoć obitelji, uzgaja kukuruz, pšenicu, ječam, krumpir i tikve uljarice, obrađuje vinograd i nastoji očuvati dugogodišnju poljoprivrednu proizvodnju na svom obiteljskom imanju. Žito i kukuruz ovaj OPG prodaje tvornici stočne hrane u Petrijancu, a dio svojih proizvoda prodaju i na imanju u Ladanju Donjem.

-Mi smo mali OPG i nemamo vlastitih sredstava koje bismo uložili u nabavu bolje poljoprivredne mehanizacije koja nam je jako potrebna. Mladi su na stranicama Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad pronašli obavijest za tu mjeru, koja nam se činila zanimljiva. Iako se do sada nismo prijavljivali na takve programe, niti smo imali nekog iskustva s tim natječajima, činilo nam se zanimljivim, pa smo se odlučili prijaviti, jer nam treba noviji traktor. Kod prijave na natječaj nismo imali većih problema, dobili smo sve potrebne informacije, u LAG-u Sjeverozapad su nam sve objasnili, napravili smo i dopunu projekta i prošli smo. Jako sam zadovoljan s tom suradnjom, u LAG-u su se potrudili pojasniti nam sve što nas je zanimalo oko prijave – rekao je Marko Bahun, čijem OPG-u je dodijeljeno više od 111 tisuća kuna bespovratnih sredstava za modernizaciju poljoprivredne mehanizacije.

Novi malčer i traktorska prskalica

Ovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo tim je sredstvima kupilo novi malčer i traktorsku prskalicu, a ovih dana intenzivno nastoje pronaći i rabljeni traktor, čiju su kupnju naveli u projektnim aktivnostima u prijavi za natječaj LAG-a Sjeverozapad.

-Čim smo se prijavili na natječaj kupili smo malčer, a u međuvremenu smo kupili i traktorsku prskalicu. No, traktor još uvijek nismo nabavili, jer je ponuda rabljenih traktora slaba, a cijene su previsoke. Na tržištu se nude traktori koji su u katastrofalnom stanju, tako da još uvijek tražimo traktor koji bismo kupili. Valjda ćemo naletjeti na neki dobar traktor, na nekoga tko će biti pošten i koji će po fer cijeni ponuditi rabljeni traktor koji bi nam dobro služio nekoliko godina – požalio se nositelj ovog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.


Marko Bahun ističe kako je s mehanizacijom koju su kupili bespovratnim sredstvima LAG-a Sjeverozapad bitno lakše, ali i brže te jeftinije raditi.

-Taj nam je novac jako pomogao. Nismo imali malčer, šprica koju smo imali bila je stara, sada nam je lakše. Kada kupimo noviji i jači traktor bit će nam još lakše i jednostavnije, trebat će nam manje vremena. Da nije bilo tog natječaja ne bismo uspjeli obnoviti naše poljoprivredne strojeve, zato je taj program jako dobar, posebno za nas, male poljoprivrednike, koji nemamo novaca za ulaganja. Nema šanse da od vlastitih prihoda kupimo noviji traktor, malčer i špricu – poručio je Marko Bahun.

Zajednički do boljih uvjeta

Od brojnih problema koji muče male poljoprivredne proizvođače nositelj ovoga OPG-a posebno je istaknuo neuređeno tržište i problem plasmana poljoprivrednih proizvoda.

-Poljoprivredni proizvođači koji imaju organizirane poljoprivredne zadruge, imaju puno bolje uvjete, pogotovo za plasman svojih poljoprivrednih proizvoda. Nadam se da će se poljoprivrednici bolje povezati i na našem području i ostvariti mogućnost za takav, zajednički i organizirani plasman, koji bi nam osigurao bolje uvjete i cijene. Ovako ovisimo o otkupljivačima, koji štite svoj interes, a mi nemamo drugog rješenja nego prodati po cijeni koju odrede. Ali, ipak neću odustati od zemlje, gurat ću dokle god će me služiti zdravlje – rekao je ovaj poljoprivredni proizvođač iz Ladanja Donjeg.

Skip to content