Moja unuka zna da rajčica ne raste u trgovini

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Draženke Majhen u Križovljanu Radovečkom, u Općini Cestica, svoje će poljoprivredne površine navodnjavati zahvaljujući bespovratnim sredstvima koja im je dodijelila Lokalna akcijska grupa – Sjeverozapad, na 1. natječaju za provedbu Tipa operacije 6.3. – Poticanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

-Nemamo puno zemlje, tek nekih tri hektara, na kojoj uzgajamo žitarice – kukuruz i tritikale, zatim krumpir, povrće, uglavnom rajčice, papriku i grah, a u posljednje vrijeme sve više uzgajamo i buče. Žitarice prodajemo obližnjoj tvornici stočne hrane, a povrće, nakon što zadovoljimo vlastite potrebe, nastojimo prodati na kućnom pragu. Kada uspijemo prodati viškove zapravo samo pokrijemo troškove. Vjerujem da obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja imaju više od stotinu hektara mogu financijski uspješno poslovati, ali mali OPG, kakav je moj, ne može osigurati neku zaradu. No, zadovoljstvo u bavljenju poljoprivredom ipak nalazim u tome što moja petogodišnja unuka može jesti prirodnu i zdravu hranu, što zna da rajčica i paprika ne rastu u trgovini, nego na našem polju – rekla je Draženka Majhen, koja se poljoprivrednoj proizvodnji na obiteljskom imanju, koje su ranije obrađivali roditelji njenog supruga, posvetila nakon što je ostala bez posla u jednoj varaždinskoj tvrtki.

Za natječaj Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad Draženka Majhen je saznala iz medija, posavjetovala se s poznanikom koji je bio upućeniji u Program ruralnog razvoja, i odlučila ispuniti natječajnu dokumentaciju.

Navodnjavanje će omogućiti veće prinose

-Naša su polja na pjeskovitoj zemlji, pa ih je nužno navodnjavati, a za takvo ulaganje nismo imali dovoljno vlastitih sredstava. Zato nam je natječaj LAG-a Sjeverozapad bio jedina mogućnost da na taj način unaprijedimo proizvodnju i povećamo prinos. Nužno nam je trebao i noviji, moderniji traktor, jer ovaj s kojim sada radim nema dovoljnu snagu, pa gubimo puno vremena. Na njega ne možemo postaviti ni priključke koji su neophodni za današnji način proizvodnje. Zahvaljujući bespovratnim sredstvima koja smo dobili na ovom natječaju bit će mi bitno lakše i jednostavnije raditi. Za sada smo nabavili dio sustava za navodnjavanje, tako da ćemo sljedeće godine moći navodnjavati naša polja. Kako su naše površine na nekoliko lokacija razmišljamo o nabavi pokretne pumpe koja bi nam omogućila da navodnjavamo sve površine koje imamo. Ove godine planiramo kupiti i rabljeni traktor veće snage, koji će omogućiti da posao obavimo brže i kvalitetnije, jer primjerice, s priključcima koje sada imamo ne možemo kvalitetno usitniti zemlju, pa to moramo platiti. S novim sustavom za navodnjavanje i jačim traktorom sigurno ćemo unaprijediti proizvodnju i povećati prihode – naglasila je Draženka Majhen te dodala kako su u posljednje vrijeme uložili i vlastita sredstva za kupnju novog rastepača i malčera.

LAG-ovi su okosnica razvoja na selu

Nositeljica ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva planira uz obiteljski vinograd zasaditi i lijesku, te započeti uzgoj lješnjaka.
-Zanima me i uzgoj lješnjaka, no ulaganja u taj posao su vrlo velika, zato se nadam da će biti otvoren neki natječaj koji bi nam omogućio da kupimo sadnice i krenemo u taj posao. Da nema potpora i tih bespovratnih sredstava iz Programa ruralnog razvoja, ne bismo mogli opstati, poljoprivredna proizvodnja na malim obiteljskim gospodarstvima bila bi skroz neisplativa. Ovako se nadamo da ćemo moći proizvodnju proširiti na nove kulture, povećati našu ekonomsku veličinu i osigurati da proizvodnju s vremenom preuzmu moja djeca – istaknula je vlasnica ovoga OPG-a i pohvalila rad Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad.

Draženka Majhen rekla je kako je u LAG-u Sjeverozapad imala pouzdanu podršku, zahvaljujući kojoj je bitno olakšan proces u kojem joj je za unapređenje poljoprivredne proizvodnje dodijeljeno više od 111 tisuća kuna bespovratnih sredstava.
-Na svaki su se poziv javili, na svako moje pitanje dali su odgovor, redovno su nas obavještavali, organizirali su za nas predavanja i radionice. Tko god da je osmislio LAG-ove napravio je upravo ono što treba nama, malim poljoprivrednim proizvođačima. Puno su nam pomogli, mislim da su lokalne akcijske grupe prava okosnica razvoja na ruralnom području – naglasila je Draženka Majhen, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Križovljanu Radovečkom.

Skip to content