Zahvaljujući novoj mehanizaciji planiraju širiti proizvodnju

– Zahvaljujući bespovratnim sredstvima koja smo dobili na natječaju Lokalne akcijske grupe -Sjeverozapad kupili smo dio potrebne poljoprivredne mehanizacije, pa smo sada u prilici povećati naše poljoprivredne površine te proširiti proizvodnju – istaknuo je Zvonko Friščić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Marčanu, koji je na 1. natječaju LAG-a Sjeverozapad za provedbu Tipa operacije 6.3. – Poticanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, dobio više od 111 tisuća kuna.

Tim je novcem ovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo kupilo rabljeni adapter za kukuruz, novu prskalicu, šestoredni kombajn za kukuruz te novu prikolicu, mehanizaciju koja im je bila nužna za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

-Imamo 5 hektara svoje zemlje, a u najmu obrađujemo još 6 hektara, na kojima uzgajamo žitarice, kukuruz, pšenicu, ječam i tritikalu. Poljoprivredom se, kao dopunskom djelatnošću, bavio i moj otac, tako da smo već početkom 2000. godine registrirali i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Iako je teško živjeti od zemlje, repromaterijal i gorivo su skupi, ipak uspijevam nekako krpati kraj s krajem. Veći dio proizvodnje potrošimo na imanju, za tov svinja, a viškove prodajemo obližnjoj tvornici stočne hrane. Budući da sve više ljudi odustaje od poljoprivredne proizvodnje, pogotovo staračka domaćinstva, u našem kraju ima puno poljoprivrednog zemljišta koje vlasnici žele dati u najam, no zbog nedostatne poljoprivredne mehanizacije do sada nismo mogli uzeti u najam više površina. Dapače, imali smo puno problema i s organizacijom proizvodnje na površinama koje obrađujemo. Zato nam je bilo nužno da nabavimo mehanizaciju koja bi nam omogućila da radimo više uz manje troškove. Bez ovih bespovratnih sredstava Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad to ne bismo mogli – naglasio je Zvonko Friščić, kojemu je prijava na natječaj LAG-a Sjeverozapad za Tip operacije 6.3. bilo prvo iskustvo takve vrste.

Pozitivna iskustva s natječajem LAG-a

Nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Marčana, u Općini Vinica, rekao je kako su njegova iskustva s ovim natječajem pozitivna, a posebno je istaknuo kvalitetnu podršku koju mu je pružila Lokalna akcijska grupa – Sjeverozapad.

-LAG nam je puno pomogao u pripremi dokumentacije za natječaj, na radionicama koje su organizirali dobili smo puno kvalitetnih informacija, u LAG-u su uvijek bili spremni dati odgovor na naša pitanja. No, možda bi u provedbi novih natječaja trebalo još pojednostaviti proceduru i smanjiti potrebnu dokumentaciju. Kada bi se smanjila „papirologija“ koja se traži više bi se malih poljoprivrednih proizvođača odlučilo prijaviti na natječaje iz Programa ruralnog razvoja. Svakako bi trebalo ubrzati i proceduru u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Mislim da bi nama poljoprivrednicima bilo puno lakše kada bi procedure tih natječaja bile jednostavnije i brže – istaknuo je Zvonko Friščić, koji je upozorio i na niz drugih problema s kojima su suočeni mali poljoprivredni proizvođači.


Otkupne cijene su niske, troškovi za repromaterijal su svake godine sve veći, pa posebice mali poljoprivredni proizvođači naprosto nemaju sredstava za ulaganje u razvoj i unapređenje proizvodnje.

Loša otkupna cijena pšenice

-Otkupna cijena pšenice ove je godine stvarno katastrofalna, samo 95 lipa po kilogramu, a prošle je godine primjerice, bila 98 lipa. Troškovi rastu, a otkupna cijena pada. Otkup bi također trebalo bolje organizirati, jer sada na otkup ponekad čekamo i cijeli dan. Nerijetko nas otkupljivači naprosto ucjenjuju. Trebamo bolju financijsku podršku, dostupnije i jeftinije kredite, podršku pri udruživanju, u marketingu. Kada bismo imali bolju i veću podršku proizvodili bismo više, a tada bi bilo i manje zapuštenih poljoprivrednih površina – upozorio je Zvonko Friščić, dodavši kako su s mehanizacijom koju su nabavili zahvaljujući bespovratnim sredstvima LAG-a Sjeverozapad sada u prilici proširiti svoju proizvodnju.

Tako sadašnju proizvodnju planiraju proširiti s novim kulturama, pa razmišljaju i o proizvodnju soje i uljane repice.

-Svakako bih preporučio svim proozvođačima da se potrude te da pokušaju uzeti ta bespovratna sredstva. Nama je taj novac puno pomogao, sada će nam biti lakše raditi, proizvodit ćemo više uz manje troškove i unaprijediti proizvodnju na našem OPG-u – istaknuo je Zvonko Friščić, koji i u budućnosti računa na nova bespovratna sredstva iz Programa ruralnog razvoja.

Skip to content