Aglomeracija je pred završetkom, planiraju se novi projekti

Branimir Štimec, načelnik Općine Vinica

Na području Općine Vinica još su u tijeku radovi na aglomeraciji, koji bi trebali biti završeni u lipnju sljedeće godine. No, u ovoj općini planiraju nove komunalne projekte, ali i niz ulaganja u malu društvenu infrastrukturu, posebice onu vezanu uz sport, rekreaciju i turizam.

-Kada sam izabran za načelnika Općine Vinica naš mi je komunalni redar rekao da imam samo tri problema – aglomeraciju, aglomeraciju i aglomeraciju. Doduše, taj projekt polako ipak privodimo završetku, stoga molim naše mještane da se još malo strpe. Ceste su raskopane, svakodnevni život je jako otežan i već smo svi na rubu živaca. Taj projekt naprosto traje predugo i razumijem nezadovoljstvo naših mještana. Naš je komunalni redar bio potpuno u pravu. No, riječ je o jako velikom projektu, koji je na području naše općine vrijedan 38 milijuna kuna, i koji je Općini Vinica stvarno potreban. Planiramo da će radovi na aglomeraciji biti završeni u lipnju sljedeće godine. Ipak, sa završetkom aglomeracije još nećemo riješiti sve komunalne probleme u našoj općini, jer puno problema imamo i s oborinskim vodama. Čim padne veća kiša, pola Vinice pliva, podignu se podzemne vode koje poplavljuju podrume, tako da u sljedećoj fazi planiramo u cijelosti riješiti i oborinske vode. To su svakako dva najveća komunalna projekta u našoj općini – istaknuo je dr. sc. Branimir Štimec, načelnik Općine Vinica.

Fokus na realno ostvarive projekte

Uz ove velike i skupe projekte Općina ulaže i u niz manjih projekata. O kojim je projektima riječ?

-Općina Vinica ima dugu vatrogasnu tradiciju i tri dobrovoljna vatrogasna društva, među kojima je DVD Vinica, osnovano još davne 1889. godine, jedno od najstarijih u našoj županiji. U Gornjem Ladanju smo ove godine završili energetsku obnovu vatrogasnog doma, dok vatrogasni dom u Vinici ove godine nastojimo staviti pod krov. To je projekt koji traje već više od dvije godine, jer je bilo teško osigurati konkretno financiranje tog projekta koji je vrijedan više od 2 milijuna kuna. Vjerujem da ćemo do kraja ove godine uspjeti završiti i taj projekt. Planiramo i daljnje uređenje igrališta u Vinici. Naime, to je igralište tik uz naše groblje, pa je dosta nezgodno kada u isto vrijeme imate sprovod i treninge. Zato u sljedećoj godini planiramo podići zid između groblja i sportskog kompleksa, čime bismo fizički odvojili ta dva objekta. Zahvaljujući natječaju LAG-a Sjeverozapad napravljene su tribine na igralištu, a sada planiramo nove zahvate na tom sportskom kompleksu. U općini imamo i dvije dvorane, vezane uz osnovnu i srednju školu, ali obje ne zadovoljavaju ni osnovne uvjete za bavljenje sportom, jer su i projektirane kao školske sportske dvorane, dakle, za održavanje nastave tjelesno zdravstvene kulture. Vinica sigurno treba pravu sportsku dvoranu, u kojoj bi se mogao igrati rukomet, mali nogomet, odbojka, no, takva bi investicija koštala najmanje 15 milijuna kuna. Budući da Općina nema sredstava za takve projekte, odlučili smo se usredotočiti na projekte koji su realno izvedivi, pa sljedeće godine primjerice, planiramo urediti bike park, odnosno, biciklističku infrastrukturu koja bi bila vezana uz projekt – Želim voziti bicikl, koji sam osmislio kako bismo omogućili djeci da imaju primjerene uvjete za bavljenje biciklizmom. Taj kompleks planiramo smjestiti na zemljištu ispod ribnjaka, koje je doduše, u vlasništvu države, a želimo u šumi urediti i staze za mountain bike. Vrijednost te investicije ne bi trebala prelaziti iznos od 300 tisuća kuna.

Nova turistička dimenzija Vinice

Vinički kraj obiluje lijepim krajobrazom, ali i vrijednim kulturno – povijesnim spomenicima. Kako napreduje njihova obnova?

-Ta vrijedna baština naša je velika prednost, ali i veliko opterećenje. Primjerice, vrijednost radova na obnovi kurije Patačić premašuje 10 milijuna kuna. Projekt je započeo još 2008. godine, a Ministarstvo kulture za tu je svrhu godišnje izdvajalo 150 do maksimalno 200 tisuća kuna. S takvom dinamikom obnova naše kurije bila bi završena za 50 godina. Naravno da nismo zadovoljni takvim tempom i takvim modelom obnove tog vrijednog povijesnog objekta. Slično je i s obnovom i revitalizacijom našeg arboretuma, o kojoj se govori već barem 40 godina. Ovo je već treći pokušaj da se obnovi dvorac i nadam se da će ovoga puta to biti uspješno. Planiramo i preko ITU mehanizma obnoviti „Patačićku“, pa bi Vinica s revitaliziranim arboretumom i uređenom kurijom dobila sasvim drugu dimenziju u turističkom smislu. Sigurno možemo obnoviti i naš kultni motel, koji je energetski obnovljen, ali je unutra potpuno devastiran i bez ikakvih sadržaja. Zajedno s još četiri susjedne općine, s Petrijancom, Cesticom, Voćom i Maruševcom, osnivamo i turističku zajednicu, nastojimo napredovati malim koracima, jer je u ovim uvjetima to jedini način. Siguran sam da turizam ima ogromni potencijal u Općini Vinica. Turisti i sada dolaze u Vinicu, no ovdje nažalost, nemaju gdje potrošiti novac. Razmišljamo i da pogon VIKO-a u perspektivi preuredimo u hostel, već imamo i poduzetnika koji iznajmljuju apartmane, sve je više naših mještana koji imaju i kuće za odmor. Korona nam je pokazala da je sve više turista zainteresirano i za unajmljivanje vikendica po tim našim prekrasnim vinorodnim bregima, sve je bolja i ponuda kvalitetnih vina, no problem je da naši ljudi nisu baš skloni iznajmljivati vikendice, jer su ih gradili za sebe i svoje prijatelje. Ipak, moramo se prilagoditi novim uvjetima i zahtjevima turista, stoga nastojimo unaprijediti ponudu sportskih i turističkih sadržaja.

Suradnja je na zavidnoj razini

Kako ocjenjujete suradnju s Lokalnom akcijskom grupom – Sjeverozapad?

-Suradnja Općine Vinica s Lokalnom akcijskom grupom je na zavidnoj razini. Sredstvima koje smo dobili na njihovom natječaju podignuli smo tribine na igralištu u Vinici, a na novi natječaj LAG-a Sjeverozapad za Tip operacije 7.4. prijavit ćemo projekt bike park, za koji već imamo i ponudu, ili ćemo tim sredstvima urediti zid s kojim bi odvojili igralište od groblja. Izvori financiranja koje nudi LAG preko svojih natječaja su uvijek dobrodošli i zahvaljujući njima uspijevamo riješiti neke manje projekte koji su na korist našim mještanima, a za koje bi teško pronašli sredstva u općinskom proračunu, jer veliki projekti, kakvi su aglomeracija uvijek imaju prvenstvo. Uz bike park bismo radili i fitness na otvorenom, koji bi bio dostupan našim mještanima. Vjerujem da će u novom programskom razdoblju LAG ima još više sredstava za takve projekte, jer mi planiramo i dalje razvijati našu sportsku i turističku infrastrukturu, prije svega biciklističke staze uz koje bi vezali našu održivu turističku ponudu. Imamo što pokazati, to je veliki potencijal koji moramo još bolje iskoristiti – istaknuo je Branimir Štimec, načelnik Općine Vinica.

Najnovije vijesti
Skip to content