U Vidovcu održan partnerski odbor za izradu Lokalne razvojne strategije

– Na području naše županije više od 175 tisuća stanovnika na hranu svakog dana potroši oko 492 tisuće eura, dakle, godišnje «pojedemo» oko 179 milijuna eura. Budući da je oko 50 posto hrane iz uvoza, promjenom od samo 10 posto u korist lokalnih poljoprivrednih proizvođača, dobili bismo gotovo 9 milijuna eura godišnje za ulaganje u lokalno gospodarstvo. Poljoprivreda je dakle, veliki razvojni potencijal na području Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad, no za snažniji poljoprivredni razvoj moramo riješiti probleme s kojima su godinama suočeni naši poljoprivredni proizvođači. To su u prvom redu neorganiziranost i nekonkurentnost naših poljoprivrednih gospodarstava te usitnjenost poljoprivrednih površina, nedostatak kapitala i potpornih institucija – istaknuo je dr. sc. Miljenko Ernoić na sastanku partnerskog odbora za izradu Lokalne razvojne strategije koji je održan u Vidovcu u utorak, 12. siječnja.

LAG 01a

Govoreći o stanju i mogućnostima razvoja poljoprivrede u Varaždinskoj županiji dr. Ernoić je posebno istaknuo kako je naša poljoprivreda suočena s prekomjernim uvozom hrane, dok je domaća proizvodnja nekonkurentna zbog malih parcela. Naime, najviše OPG-ova u našoj županiji ima manje od 3 hektara, koji su još razdijeljeni na više parcela, a dodatni problem u poboljšanju konkurentnosti predstavljaju i sve starija poljoprivredna gospodarstva. Stoga će za uspješniji razvoj poljoprivredne proizvodnje na području LAG-a Sjeverozapad, biti nužno okrupniti poljoprivredne površine, te potaknuti udruživanje poljoprivrednih proizvođača i osigurati njihov zajednički nastup na tržištu, kroz brendiranje i zaštitu geografskog porijekla poljoprivrednih proizvoda.
Na partnerskom odboru iznijet je primjer dobre prakse na području slovenske općine Ormož, u kojoj je uspješno proveden projekt komasacije zemljišta uz uvođenje sustava za navodnjavanje, čime je značajno povećana konkurentnost tamošnjih poljoprivrednih proizvođača.

LAG 02a

– Već na ovom drugom partnerskom odboru koji je posvećen poljoprivredi sami su poljoprivredni proizvođači detektirali najveće probleme. Oni su prije svega vezani uz mala seoska gospodarstva koja nisu u sustavu nikakvih poticaja, a koja uglavnom proizvode hranu isključivo za svoje potrebe. Očekivati od njih da će sami promijeniti dosadašnji sustav poljoprivredne proizvodnje je potpuno iluzorno. Stoga taj problem treba rješavati sustavno, kako bi se povećala njihova konkurentnost te kako bi na svojim imanjima mogli ostvarivati dodatne prihode. Primjerice, LAG-ovi u Austriji uspjeli su riješiti taj problem, između ostalog kroz bolje povezivanje proizvođača za organizirani nastup na tržištu te kroz stvaranje prepoznatljivih robnih marki poljoprivrednih proizvoda – naglasio je Emil Tkalec, tajnik Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad. 

Da postoji veliki potencijal poljoprivredne proizvodnje na području ovog LAG-a istaknuli su i načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić te Mario Željezić, voditelj LAG-a Sjeverozapad.
Nova sjednica partnerskog odbora za izradu Lokalne razvojne strategije Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad koja će biti posvećena poljoprivrednom razvoju bit će održana u četvrtak, 14. siječnja, u 18 sati, u Petrijancu.

Skip to content