LAG Sjeverozapad na konferenciji u Šibeniku 

Predstavnici Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad sudjelovali su na konferenciji – Dani regionalnoga razvoja i EU fondova, koju je organiziralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova, u šibenskom turističkom naselju Solaris, od 5. do 7. listopada.

Raspravljali o 12 tema

Na konferenciji su kroz 12 tema bile predstavljene Izmjene i dopune Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske, nacionalni programi financiranja projekata jedinica lokalne samouprave, kao i aktualne mogućnosti financiranja projekata iz fondova Europske unije,  te priprema i provedba projekata u okviru godišnjih programa održivog razvoja i revitalizacije potpomognutih područja i područja s razvojnim posebnostima,  pa uloga LEADER programa u poboljšavanju uvjeta života na selu.

 

– U Šibeniku su predstavljene aktualne mogućnosti financiranja projekata iz fondova Europske unije, a posebno bih želio istaknuti da je na konferenciji jedna od tema bila posvećena pripremi i provedbi projekata u okviru godišnjih programa održivog razvoja i revitalizacije potpomognutih područja i područja s razvojnim posebnostima, što je jedna od tema koja je posebno zanimljiva jedinicama lokalne samouprave s područja našeg LAG-a. Ta će materija uskoro biti regulirana i novim zakonom, kojeg je inicirala Udruga gradova – istaknuo je Marijan Škvarić, predsjednik Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad i gradonačelnik Lepoglave.

Na konferenciji u Šibeniku raspravljano je i o ulozi LEADER programa u poboljšanju života na selu, pri čemu je bilo riječi i o integriranom pristupu u korištenju EU fondova, a tom su prigodom predstavljeni primjeri dobre prakse iz Republike Slovačke.

– U Šibeniku je jasno istaknuto da će lokalne akcijske grupe do kraja listopada potpisati sporazume o suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, čime će biti stvoreni preduvjeti da LAG-ovi do kraja ove godine raspišu natječaje za Mjeru 19.2. Lokalna akcijska grupa Sjeverozapad kroz ovu će mjeru do 2023. godine raspisati šest natječaja, a ukupno ćemo korisnicima sredstava isplatiti 7 milijuna 241 tisuću i 598 kuna – naglasio je Emil Tkalec, tajnik Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad.

Na Danima regionalnog razvoja i EU fondova u Šibeniku organiziran je i «Sajam EU mogućnosti» te «Dan europske suradnje».

Podijeli objavu

Najnovije vijesti
Skip to content