Na 3. Hrvatskom ruralnom parlamentu o zajedničkoj poljoprivrednoj politici

Središnja tema ovogodišnjeg, 3. Hrvatskog ruralnog parlamenta, koji je od 20. do 23. svibnja održan u Vodicama i Tisnom, bila je posvećena razvoju pametnih sela, a više od tri stotine sudionika na ovom je susretu svih dionika poljoprivrednog razvoja raspravljalo i o zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije u novom programskom razdoblju.

Na 3. Hrvatskom ruralnom parlamentu o razvoju pametnih sela, ali i o poljoprivrednoj politici, govorili su ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i  Albert Varga, predsjednik Hrvatske mreže za ruralni razvoj, te Stefan Jensen, predstavnik Europske komisije, dok je o budućnosti zajedničke poljoprivredne politike govorio Michael Pielke iz Europske komisije.

-Na plenarnoj sjednici Hrvatskog ruralnog parlamenta predstavljeni su ciljevi nove zajedničke poljoprivredne politike u novom programskom razdoblju nakon 2020. godine. Prezentirano je 9 ključnih ciljeva koji su vezani uz ekonomski razvoj na ruralnom području, pri čemu je posebno istaknuto kako razvoj mora biti komplementaran s očuvanjem bioraznolikosti i klime. Na Parlamentu je bilo riječi i o planiranoj alokaciji sredstava za programe ruralnog razvoja u novom programskom razdoblju do 2027. godine, pri čemu je istaknuto kako će Republika Hrvatska u novom razdoblju na raspolaganju imati jednaka sredstva kao i u ovom razdoblju, dakle, oko 2,5 milijarde eura. Naglašeno je kako će sufinanciranje iz Europske unije biti manjeg intenziteta, oko 50 posto. No, to se neće odnositi na LEADER program, koji provode lokalne akcijske grupe, u kojem će subvencije dosezati i 80 posto, a najniža alokacija za ovaj program će biti 5 posto od ukupnih sredstava za ruralni razvoj. Dakle, u novom programskom razdoblju lokalne akcijske grupe će za provođenje programa ruralnog razvoja na svom području imati više sredstava – istaknuo je Emil Tkalec, LEADER menadžer u Lokalnoj akcijskoj grupi Sjeverozapad.

Na sjednici je istaknuto kako će u novom programskom razdoblju posebna pozornost biti posvećena mladim poljoprivrednicima i njihovim obiteljima koje žive na ruralnom prostoru.

-Na sjednici Hrvatskog ruralnog parlamenta predstavljen je i pravni okvir za zajedničku poljoprivrednu politiku u novom programskom razdoblju te dinamika i okvirni plan provedbe. Najavljeno je kako bi konačni nacrt poljoprivredne strategije Republike Hrvatske trebao biti završen krajem 2021. godine, i poslan u Bruxelles. To znači da poljoprivrednici iz naše zemlje prve natječaje u novom programskom razdoblju u najboljem slučaju mogu očekivati tek u drugoj polovici 2022. godine – upozorio je Emil Tkalec.

Na 3. Hrvatskom ruralnom parlamentu organizirano je i deset radionica, a predstavnici LAG-a Sjeverozapad sudjelovali su u radu radionice koja je bila posvećena integriranom prijevozu te radionice na temu – Resursi nisu vječni.

-Sudjelovanje na radionici o integriranom prijevozu odabrali smo stoga što je ta tema posebno zanimljiva na području našega LAG-a, a jednako nam je važna bila i radionica na kojoj je raspravljano o važnosti očuvanja resursa, kakvi su voda i tlo, pri čemu je istaknuto kako se ruralni prostor mora razvijati na održivi način, uz punu zaštitu ovih vrijednih resursa – rekao je Mario Željezić, voditelj Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad.
Treći Hrvatski ruralni parlament organizirali su Ministarstvo poljoprivrede te Hrvatska mreža za ruralni razvoj, uz suorganizaciju LAG-a “More 249“ .

Skip to content