„Sigurno ću se prijaviti na novi natječaj“

Karlo Tomašek – Lovrek, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Selnika, na natječaju Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad za Tip operacije 6.3. – Poticanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, dobio je bespovratna sredstva zahvaljujući kojima je obnovio poljoprivrednu mehanizaciju na svom imanju.

Ovaj mladi poljoprivrednik iz Selnika nastavlja obiteljski posao, a na deset hektara poljoprivrednih površina uzgaja pšenicu, kukuruz, heljdu i buče.

-Moja se obitelj bavi poljoprivredom, uzgajamo ratarske kulture, a ja sam nositelj OPG-a posljednje dvije godine. Sav urod s naših polja uspijemo prodati, no nismo uvijek zadovoljni s otkupnom cijenom. Ne znam kako će biti ove godine. Sve je užasno poskupjelo, svi su troškovi značajno viši nego prošle godine, to je prava katastrofa. Samo se nadam da na jesen neće biti još lošije. No, ne mislim odustati – rekao je Karlo Tomašek – Lovrek.

Planira proširiti poljoprivredne površine

Ovaj mladi poljoprivrednik planira kupiti još zemlje i proširiti poljoprivredne površine koje obrađuje.

-Da nemam stalno zaposlenje samo od grunta ne bih mogao živjeti. Zato mislim, bude li prilike, kupiti još zemlje. Mehanizacija koju sam kupio sredstvima koja sam dobio na natječaju LAG-a Sjeverozapad, mi olakšava posao, jako sam zadovoljan. Noviji traktor, malčer i rasipač za umjetno gnojivo ne bih mogao kupiti bez zaduživanja, a kredite treba vraćati. Zahvaljujući LAG-u Sjeverozapad uspio sam obnoviti poljoprivrednu mehanizaciju koja mi omogućuje da radove na polju obavim brže i kvalitetnije – istaknuo je ovaj nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Selnika.

Bespovratna sredstva koja je dobio na natječaju LAG-a Sjeverozapad prvi je novac koji je njegov OPG dobio iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

-Ovaj natječaj LAG-a bio je prvi na koji sam se prijavio. Kolegica me je upozorila da je raspisan novi natječaj za male poljoprivrednike, zajedno smo pogledali uvjete i vidjeli smo da bih mogao proći. Ona mi je bila i konzultant, pomogla mi je da napišem projekt i uspio sam. Sve je proteklo bez problema, tako da sam jako zadovoljan. Natječaj je protekao bez problema, pa svakako želim pohvaliti rad LAG-a Sjeverozapad. Doduše, morao sam se prilično pomučiti kako bih kupio dobar traktor. Prošao sam cijelu Hrvatsku i Sloveniju, a naposljetku sam rabljeni traktor kupio od kolege. Traktor je jako dobar i jako sam sretan da je sve dobro ispalo, iako je poljoprivredna mehanizacija također jako poskupjela – naglasio je Karlo Tomašek – Lovrek.

Konkretan oblik pomoći

Zahvaljujući ovom iskustvu ovaj poljoprivrednik iz Selnika očekuje i nove natječaje iz Programa ruralnog razvoja u novom programskom razdoblju.

-Bude li prilike sigurno ću se prijaviti na nove natječaje, jer je to konkretan oblik pomoći za nas, male poljoprivredne proizvođače. Sami bi teško mogli uložiti u kupnju poljoprivredne mehanizacije, a tih 15 tisuća eura bespovratnih sredstava od LAG-a Sjeverozapad mi je značajno olakšalo nabavu mehanizacije koja mi je trebala. Zato se nadam da ću imati prilike da se ponovo prijavim na nove natječaje, pogotovo ako će prihvatljiv trošak biti i kupnja poljoprivrednog zemljišta. Mislim da bi naša država trebala omogućiti i olakšati, posebno mladim poljoprivrednicima, da unaprijede poljoprivrednu proizvodnju na svojim OPG-ovima, pogotovo sada, kada su troškovi proizvodnje otišli u nebo. Bez snažnije podrške ljudi će biti prisiljeni zatvarati svoje OPG-ove – upozorio je Karlo Tomašek – Lovrek, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Selnika.

Podijeli objavu

Najnovije vijesti
Objavljeno:
Objavljeno:
Skip to content