Zašto su u rimska vremena u Petrijancu štovali keltsku božicu Eponu

Da je u antičko vrijeme na području današnjeg Petrijanca bila važna postaja na rimskoj cesti koja je povezivala Ptuj (Petovion), preko Ludbrega (Iovia Botivum) s Osijekom (Mursa) i Vinkovcima (Cibale), poznato je već stoljećima. O važnosti postaje Aqua Viva (Živa voda) na starom rimskom putu kroz Podravlje svjedoče i vrijedni arheološki nalazi, koji nam govore kako je u antičko vrijeme na području Petrijanca bilo važno rimsko naselje s termalnim kompleksom, ali i otkrivaju kako su u to vrijeme živjeli njegovi stanovnici.

Još 1797. godine, kada je kroz Petrijanec građena cesta, pronađeni su prvi tragovi koji su ukazivali da je ovdje u rimsko vrijeme bila važna postaja, a nalaz ostave s vrijednim zlatnim nakitom i novcem 1805. godine, potvrdio je kako je mansio Aquae Vivae bio rimsko naselje koji će pobuditi veliku pozornost ondašnje stručne javnosti. Dvije stotine godina kasnije, u jesen 2005., prilikom gradnje kanalizacijskog kolektora, otkriven je novi vrijedni nalaz – čak 27.735 komada novca, teških oko 114 kilograma, te tri masivna srebrna tanjura. Posebno zanimljiv je manji, ukrašen tanjur, u čijem se središnjem dijelu nalazi ukras koji prikazuje – ženu na konju. Stručnjaci su u toj jahačici prepoznali – Eponu, keltsku božicu – zaštitnicu konja i jahača, jedinu keltsku božicu koju su stari Rimljani uvrstili u svoj panteon.

Kelti su bili poznati po jahačkoj i ratničkoj vještini, pa je Epona bila jedna od njihovih najvažnijih božica, kojoj su podizali svetišta od Galije do Panonije. Njen su kult rado prihvatili i stari Rimljani, posebice rimski vojnici, koji su je smatrali i zaštitnicom staja, kočija te svih predmeta, poslova i ljudi koji su bili povezani s konjima, mazgama i magarcima.

Stoga nije čudno da je baš u Petrijancu pronađen nalaz koji nam svjedoči kako su stanovnici Aqua Vive dobro živjeli upravo od konjogojstva, kojim su se uglavnom bavili ratni veterani. Valja istaknuti kako je nalaz iz Petrijanca jedini trag Eponinog kulta na cijelom području sjeverozapadne Hrvatske, koji upućuje da je upravo Petrijanec u antičko doba bio važno rimsko naselje koje svoj značaj ima zahvaliti upravo konjima i konjogojstvu.

Sjećanje na drevnu božicu Eponu danas je gotovo posve izgubljeno, pa je tako zaboravljeno kako je i poni, vrsta malog konja, dobio ime upravo po Eponi, kao uostalom i nekoć u nas vrlo popularan – poni bicikl.

Skip to content