U Vinici se od davnina krojila pravda

Stih stare pjesme rugalice – Odi Bara na Vinicu da dobiješ ti pravicu, upućuje da se u Vinici od davnina krojila pravda, a to dokazuje i najpoznatija starina ovog povijesnog grada – pranger, stup srama za koji su bili vezivani oni koji su varali na vagi, ali i svi oni koji su se ponašali nedolično, sitni kradljivci i prijestupnici, ali i primjerice svadljive, jezičave babe.

Pranger u Vinici, jedini očuvani stup srama u ovom dijelu Hrvatske, svjedoči o bogatoj povijesti Vinice, kao sudbenog i sajmenog mjesta. Oni koji bi se ogriješili o zakon ili kakvu moralnu normu, u Vinici bi dobili zasluženu kaznu koju im je odredio sudac – judex. Najčešće bi od jutra do večeri bili vezani uz pranger, ostavljeni bez hrane i vode. Svaki im se prolaznik mogao rugati i vrijeđati ih do mile volje, a nerijetko bi na svezanog prijestupnika mimoidući bacali i otpadtke, uglavnom trulo voće i povrće. No, prijestupnici bi uz vezivanje nerijetko bili osuđeni i na šibanje ili čak – bičevanje.

Stoga je na viničkom prangeru, trobridnom kamenu visokom 2,52 metra, uklesano jasno upozorenje na latinskom jeziku – Iustam mensuram tenete (Mjerite pošteno), na znanje i ravnanje onima koji bi se odvažili varati na mjeri i vagi. S prednje strane stupa uklesana je okrugla kamena posuda, koja je služila kao mjerica, koja se koristila za određivanje količine robe kojom se trgovalo na viničkom sajmu. Stup srama u Vinici imao je tako dvojaku funkciju – bio je od pomoći onima koji su pošteno trgovali, a na propast lakomnim, koji su zakidali svoje kupce.

Vinički pranger datiran je u 17. stoljeće, budući da je na stupu uklesana 1643. godina, no, novija istraživanja ovog jedinstvenog kamenog stupa, koja su provele Vesna Pascuttini Juraga i Ivana Peškan, na temelju stilske analize triju muških glava s prangera, ukazuju kako bi stup mogao biti bitno stariji, možda čak i iz keltskih vremena, te da je tek u Srednjem vijeku dobio „sekundarnu funkciju stupa srama“.

Skip to content