Duhovite nepodopštine vlasnika Križovljan-grada

Danas potpuno zapušten i oronuo dvorac Križovljan-grad nekoć je bio važan mostobran i točka obrambene linije uz rijeku Dravu koja je Podravlje štitila od turskih upada. No, u njegovoj povjesnici posebno je mjesto ipak imao jedan od njegovih gospodara, koji je slovio kao veliki obješenjak, čije duhovite nepodopštine i danas uveseljavaju ljubitelje povijesti.

Prvi trag gradu Križovljanu nalazimo u godini 1351., kada je taj grad pod nazivom – Kerestur, pripadao porodici Vragović, koja je zbog njega imala mnoge razmirice sa susjedima i daljnjom rodbinom i vodila silne sudske parnice. Vragovići su Križovljan ipak uspjeli održati do izumrća svoga roda, 1706. godine, kada posjed mijenja vlasnike sve do konca 18. stoljeća, kada posjed dobija obitelj Bakić de Lak, moćna i uvažena loza, koja je dala i dva biskupa. Povijesni izvori govore da je udajom jedinice kćeri zadnjeg Bakića Križovljan dospio u ruke obitelji Paszthory.

 

Među njima se posebno istaknuo Karlo Paszthory, bogat i šalama skloni vlasnik, čije duhovite podvale nisu zaobišle ni crkvene oce. Njegove originalne šale uveseljavale su tadašnji puk, a posebno je zapamćena zgoda s nekim varaždinskim franjevcem koji je silno želio vidjeti – Graz. Karlo Paszthory odmah je udovoljio fratru i organizirao je tada zahtjevno putovanje u Štajersku. Nakon dugog puta, kada je Paszthoryjeva kočija napokon stigla nadomak Graza, navršilo se i vrijeme da Karlo fratru otkrije svoju duhovitu podvalu.

-Poglečte dobro, to vam je Graz – rekao je Karlo Paszthory i svom kočijašu naložio da okrene četveropreg i u galopu krene put Varaždina. Nasamareni fratar je naravno negodovao, no Paszthory je ostao ustrajan, jer je doista ispunio njegovu želju.

Kada nije nalazio žrtve za svoje nepodopštine Paszthory je znao prirediti i veselje za građane Varaždina, pa je ostala zabilježena i zgoda s njegovim raštimanim glasovirom, kojeg je nakanio ugoditi u Varaždinu. Da bi ga dopremio do varaždinskog klavirštimera Paszthory je dao načiniti ogromnu splav na koju je ukrcao svoj klavir i zaplovio Dravom. Ne obazirući se na opasnosti plovidbe hirovitom rijekom veseli Paszthory je cijelim putem svirao vesele skladbe na radost onih koji su s obale slušali muziku na vodi obješenjaka iz Križovljan – grada.

 

 

Izumrijećem muških članova ove obitelji, udajom Elizabete Paszthory njihovo imanje prelazi u vlasništvo plemićke obitelji Varady.

 

 

Skip to content