Veličanstveni oltar isusovačke crkve

Među oltarima varaždinskih crkava posebno svojom ljepotom i monumentalnošću plijeni glavni oltar varaždinske katedrale, nekadašnje pavlinske crkve u Varaždinu. Za razliku od suzdržane i dostojanstvene jednostavnosti vanjštine, unutrašnjost ove crkve ističe se svojom raskošnošću, a posebno glavni oltar, koji pokriva svu širinu i visinu svetišta.

– Golemi glavni oltar u franjevačkoj crkvi vrlo se svidjao ne samo franjevcima i pučanstvu, nego i isusovcima. Budući je i njihova crkva bila velika i na jednaki način gradjena kao i franjevačka, to je ponukalo isusovce da i oni u svojoj crkvi podignu jedan novi, veličanstveni žrtvenik, koji će poput franjevačkog svojom veličinom zapremiti čitavu pozadinu svetišta. No, dok je isusovcima uspjelo da oživotvore ovu svoju zamisao i želju protekla su dva puna desetljeća, a bilo bi zacielo i više, da nisu izstupili neki dobrotvori, koji su omogućili gradnju novog glavnog žrtvenika za isusovačku crkvu – pisao je o gradnji oltara u pavlinskoj crkvi u Varaždinu povjesničar Lujo Pihler.

Pavlini su za novi oltar uspjeli prikupiti 4.000 forinti, pa je 1735. godine glavni oltar dovršen i postavljen u crkvi, a suvremenici su ga opisivali kao – veličajno umjetničko dielo, u kojem dolazi više do izražaja skad i cielost čitave kompozicije“.

– Donji dio oltara su podloge i temelji stupova s kipovima, koji dielovi izgledaju kao crveni, bieli i zeleni mramor. U srednjem je dielu oltara, u liepom okviru slika, koja predočuje Uzašašće B. D. Marije u nebo. Ta je slika već mnogo godina glasovita radi milosti koje se tu dobivaju. Sa svake strane te slike vide se veliki stupovi kao da su od mramora. Taj srednji dio oltara resi 6 svetačkih kipova u naravnoj veličini. U sredini gornjeg diela oltara vidi se slika sv. Joakima i Ane, roditelja B. D. Marije, te 4 evandjelista sa svojini atributima (znakovima). S jedne je strane lik, koji predočuje B. D. Mariju kako kleči na klecalu, a s druge arkandjeo Gabriel i još dva andjela, koji se klanjaju. Na vrhu oltara prikazano je sv. Trojstvo okruženo andjelima i sunčanim tracima, koji su djelomice pozlaćeni, a djelomice prodiru kroz žuto staklo. Veliki oltar ima, dakako, i svetohranište od drva, pokrito zlatnimi i srebrnim pločicama, a bojadisano crvenom, zelenom i ljubičastom bojom. Na svetohraništu se vidi 8 stupića ljubičaste boje, 4 kipića isusovačkih svetaca te 4 andjela, od kojih 2 podržavaju luk s Isusovim imenom, dok se druga dva klanjaju Presv. Euharistiji – opisali su pavlini svoj novi oltar u varaždinskoj isusovačkoj crkvi.

 

Skip to content