Elegantno historicističko zdanje obitelji Kiš

Dvorac Šaulovec, jedan od rijetkih obnovljenih dvoraca u ovom dijelu Hrvatske, elegantno je historicističko zdanje koje je plemićka obitelj Kiš izgradila na jednom od najljepših položaja u Varaždinskoj županiji, na brijegu s kojeg puca pogled na cijelo Varaždinsko polje.

Krajem 18. stoljeća, na mjestu manjeg vlastelinskog zdanja dvorac Šaulovec izgradio je Antin Kiš, koji u jednom spisu spominje da je „Šaulovec naslijedio u derutnom stanju“, pa ističe da je stari dvorac bio u tolikoj mjeri devastiran i zapušten da su „vuci i lisice prolazili kroz njega“ i da je „krovište svugdje prokišnjavalo“.

Današnji izgled dvorac je dobio 1902. godine, kada ga je obnovio i proširio u duhu historicizma Karlo Kiš, prema projektu bečkog arhitekta koji je dvorac proširio s dvije kule i dodao mu novi, elegantni portal.

Inače, nekadašnji vlasnici Šaulovca, obitelj Kiš spominje se u povijesnim dokumentima već 1283. godine, kada vlastelin Saul prodaje imanje Črešnjevo. Tomislav Đurić i akademik Dragutin Feletar u knjizi Stari gradovi, dvorci i crkve sjeverozapadne Hrvatske pretpostavljaju kako je prema tom Saulu nastalo i ime posjeda Šaulovec, kao i predikat obitelji Kiš – Šaulovečki.

Ova je obitelj dala niz istaknutih pravnika i političara, koji su se školovali na najpoznatijim sveučilištima tadašnje Europe. Šaulovečka linija obitelji Kiš ugasila se je smrću Karla Kiša 1915. godine.

Dvorac Šaulovec je nekada bio okružen lijepim perivojem, koji je uređen još krajem 18. stoljeća.

Zanimljivo je istaknuti kako je upravo u dvorcu Šaulovec snimljena jedna od najupečatljivijih scena filma Gospoda Glembajevi Antuna Vrdoljaka, koji je prizor ubojstva barunice Castelli snimio upravo na stepeništu ovoga prekrasnog dvorca.

Skip to content