Najmilije od svih zemljoradnja

Vinogradarstvo je žiteljstvu županije varaždinske najmilije od svih zemljoradnja. Žitelju županije varaždinske mila je gorica zelena, radostna srdca obilazi on nedjeljom i drugim blagdanima bujne svoje usjeve, veseli ga šarena livadica, ali vinograd ima za njega obilje čara! Žitelj županije varaždinske rado pjeva pjesmu zelenoj gorici, pjeva on pjesmu vijencu pšenice i zelenoj travici, ali bez dvojbe najviše pjeva bujnomu trsu, zlatnomu grozdu i rujnomu vincu! Ljubav prema vinogradima prirodjena je našemu zagorskomu žiteljstvu – pisalo je u listu Varaždinac 1906. godine o posebnom, stoljetnom odnosu prema „najmilijoj od svih zemljoradnja“.

Ove varaždinske novine početkom 20. stoljeća naglašavaju kako naši ljudi „mile gorice s ljubavlju goje i obradjuju“ i to s pravom, jer „loza je jedna od najplemenitijih bilina na zemlji“.

-On se sa svakim trsom razgovara, draga ga i miluje kao svoga prijatelja, koji ga umorna kriepi, žalostna tieši, a u nuždi novčano podupire. Vino griju nemoćna starca, jača umorna radnika i hrabri vojnika na bojnome polju! Sok vinove loze, ima i tu čarobnu moć kakove sok nijedne druge biline na čitavoj površini zemaljske kruglje nema, da može i tugom slomljeno srce čovjeka razveseliti. Jeli dakle čudo kada žiteljstvo županije varaždinske, a osobito žiteljstvo gorovitih šest kotara lijepe naše županije, vinovoj lozi toliko mara priklanja – pita se autor ovoga staroga teksta u kojem se čitateljstvo izvještava o velikim uspjesima u obnovi vinograda koje je nekoliko godina ranije gotovo potpuno uništila – filoksera.

Više vina nego prije filoksere

Varaždinac piše da je „siromašno ali čestito žiteljstvo miloga našega Zagorja“ u samo desetak godina u „županiji varaždinskoj“ uspjelo regenerirati vinograde „za koje se prije mislilo da su zauvijek propali“ tako uspješno da „u vinogradima sada više vina rodi nego prije filokserne zaraze“.

U tekstu se navodi kako je „od 19.035 jutara i 383 hvata vinogradskoga tla županije varaždinske sa gradom Varaždinom regenerovano do konca 1905. godine 8148 jutara i 1050 hvati“, odnosno, gotovo polovina „onoga tla županije varaždinske koje bijaše prije filokserne zaraze trsjem zasadjeno“.

-Budu li jednom svi već dosada amer. lozom zasadjeni vinogradi redovito rodili, biti će u vinorodnoj županiji varaždinskoj bez dvojbe hiperprodukcija vina – upozorava list Varaždinac i navodi da je 1905. godine, unatoč tome što su „mnogi vinogradi jako pozebli“ i što je „krupna tuča mnogo štete u vinogradima počinila“, proizvedena „silna količina vina“ – 92.867 hektolitara vina, a s vinogradima grada Varaždina čak 95.644 hektolitra!

Izvrsna berba 1905. godine

Novine pišu da je te godine „kvaliteta mošta bila izvrstna, kakove jur od godine 1885., dakle jur 20 godina nismo imali“, ali i da je „promet moštom i vinom veoma slab“.

– Izvaža se vina u obće veoma malo. Iz područja kotara Ivanec izvaža se dosta vina u susjednu Štajersku, i to najviše iz sela Višnjice i Voće. Iz vinograda tih sela izvezlo bi se i više vina, kad bi se uredila cesta Višnjica – Sv. Florijan na štajerskoj medji – pisao je list Varaždinac o proizvodnji i prometu vina 1905. godine.

 

Skip to content