U Lepoglavi održan partnerski odbor posvećen javnoj upravi

Proračuni trinaest jedinica lokalne samouprave na području Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad iznosili su u 2014. godini gotovo 326 milijuna kuna, odnosno između tisuću i dvije tisuće kuna po stanovniku, što je bitno manje od prosjeka u Republici Hrvatskoj. Takav proračunski kapacitet utječe i na sposobnost jedinica lokalne samouprave da u većoj mjeri koriste sredstva iz fondova Europske unije – istaknuto je na sjednici partnerskog odbora za izradu Lokalne razvojne strategije LAG-a Sjeverozapad koja je održana u Lepoglavi, u utorak, 26. siječnja.


LAG lepoglava 2

– Unatoč skromnim proračunima općina i gradova na području našeg LAG-a naše jedinice lokalne samouprave uspijevaju, zahvaljujući dobrim programima i sredstvima iz drugih izvora, među kojima su i fondovi Europske unije, izvući novu, dodanu vrijednost. Vjerujem kako ćemo, zahvaljujući novoj strategiji razvoja, i u razdoblju do 2020. godine, biti primjer dobre prakse u privlačenju sredstava iz Europske unije – naglasio je na sjednici lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić, predsjednik Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad.

LAG lepoglava 4

Važnost strategije istaknuo je i Jernej Golc, stručni konzultant slovenske Razvojne agencije Halo, budući da je kvalitetna strategija, koja uvažava ideje i inicijative građana, a čiji su ciljevi realni i mjerljivi, podloga za privlačenje sredstava iz fondova Unije.
– Danas smo predstavili stanje proračuna jedinica lokalne samouprave na području Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad, pri čemu je posebno naglašeno kako najveći problem općinama i gradovima predstavljaju upravo mali proračuni, koji su među najnižima u Republici Hrvatskoj. Stoga naše jedinice lokalne samouprave nemaju dovoljno sredstava za ulaganje u velike projekte. Naime, svi se projekti prvo moraju realizirati kako bi se steklo pravo na povrat uloženih sredstava iz fondova Europske unije. A budući da je najveći dio proračuna vezan uz operativne troškove, kakvi su održavanje objekata komunalne infrastrukture, socijalu, plaće zaposlenika i slično, razvojni dijelovi proračuna su vrlo mali. No, upravo lokalna akcijska grupa može pomoći u realizaciji malih projekata za koje nisu potrebna velika sredstva za predfinanciranje. Riječ je o projektima do 100 tisuća kuna, koji mogu podići kvalitetu života građana na ruralnom području, a ne zahtijevaju velika sredstva iz proračuna – naglasio je Emil Tkalec, tajnik Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad.

Slijedeća sjednica partnerskih odbora bit će održana u četvrtak, 28. siječnja, u Cestici, a bit će posvećena – zaštiti okoliša i infrastrukturi.

Skip to content