Razmjena iskustava u poticanju agroraznolikosti

Dvadesetak članova Lokalne akcijske grupe Vulkanland iz austrijske pokrajine Štajerske, boravilo je u ponedjeljak, 17. listopada, u jednodnevnom radnom posjetu Lokalnoj akcijskog grupi – Sjeverozapad, kako bi se upoznali s aktivnostima vezanim uz poticanje agroraznolikosti te diverzifikacije poljoprivredne proizvodnje na području našeg LAG-a.

lag-sjeverozapad

Članove Lokalne akcijske grupe Vulkanland, među kojima su bili i načelnici Feldbacha, Klöcha, St. Petera, St. Stefana, Kirchberga i Jagerberga, te zastupnik u štajerskom parlamentu Anton Gangl, dočekao je i pozdravio predsjednik LAG-a Sjeverozapad Marijan Škvarić, koji ih je tom prigodom upoznao s vizijom i načinom provođenja ruralnog razvoja na području LAG-a.

lag-sjeverozapad-2

Naš LAG ima mnoge sličnosti s LAG-om Vulkanland, stoga je suradnja koja je započeta prošle godine dragocjena za naše članove. Ovaj uzvratni posjet pokazuje da upravo kroz razmjenu iskustava dobre prakse u ruralnom razvoju možemo doprinijeti stvaranju novih ideja te ubrzati i olakšati razvoj naših područja.
Tijekom radnog posjeta članovi LAG-a Vulkanland u Lepoglavi su razgledali jedini sačuvani fosilni vulkan u Hrvatskoj – Gaveznicu, geološki spomenik prirode i nalazište poludragog kamena – lepoglavskog ahata, a potom su posjetili Poljoprivrednu zadrugu Varaždinsko povrće u Vidovcu, jednu od nositelja moderne poljoprivredne proizvodnje u Varaždinskoj županiji, gdje su vidjeli pozitivan primjer okupljanja poljoprivrednih proizvođača u zadrugu te zajednički nastup na tržištu i plasman njihovih proizvoda putem Zadruge. Tom je prigodom posebno istaknuta važnost udruživanja poljoprivrednih proizvođača, ulaganja u moderni strojni park te kreiranje regionalnih poljoprivrednih brendova.

lag sjeverozapad 4

Iskustvo Austrijanaca pokazalo je kako će kupci radije kupovati lokalne poljoprivredne proizvode s kontroliranim porijeklom, čak i ako su nešto skuplji od onih s nepoznatim porijeklom. Veseli me da je takva poslovna filozofija usvojena i na području vašeg LAG-a, u što smo se imali prigodu uvjeriti u Vidovcu – naglasio je mag. Michael Fend, LEADER menadžer u LAG-u Vulkanland.
Članovi LAG-a Vulkanland, koji djeluje na području južne Štajerske, razgledali su i grad Varaždin, posjetili su Poljoprivredno gospodarstvo Bistrović u Gornjem Vratnu, gdje im je predstavljen proizvodni proces u mini mljekari ovog uzornog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, te su na povratku u Austriju posjetili vinariju obitelji Pungračić.

lag-sjeverozapad-1

Posjet članova LAG-a Vulkanland dokaz je kako i mi možemo ponuditi primjere dobre prakse, posebice one koji se odnose na udruživanje i okupljanje malih proizvođača kao i stvaranje dodane vrijednosti na poljoprivrednim gospodarstvima. Ovaj je uzvratni posjet svakako učvrstio dobre veze između naša dva LAG-a te je svakako novi poticaj za daljnju suradnju u projektima ruralnog razvoja.

Skip to content