Povratak korijenima u digitalnom dobu

Predstavnici Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad sudjelovali su u radu 5. poljoprivredne konferencije koju je u Čakovcu organizirala Javna ustanova za razvoj Međimurske županije – REDEA.

Četrdesetak poljoprivrednih proizvođača iz Međimurja, predstavnici savjetodavnih i znanstvenih institucija te lokalnih akcijskih grupa, na konferenciji je imalo prigodu čuti zanimljiva predavanja vezana uz održivost poljoprivrede, kvalitetu hrane, ali i poljoprivrednu proizvodnju u budućnosti. Stoga su organizatori ovaj skup nazvali – Povratak korijenima (u digitalnom dobu).

– Svakodnevno postajemo svjedoci brojnih vremenskih neprilika koje se nameću kao glavni izazovi za poljoprivredu u budućnosti. Uz sve veću konkurenciju na globalnom tržištu, na kojemu se trenutno traži prvoklasna roba po bagatelnim cijenama, proizvođači će trebati voditi pojačanu brigu i o očuvanju okoliša u kojem, svojom djelatnošću, utječu na eko sustav. Činjenica je da hrana „neispitanog“ porijekla nije samo prijetnja ljudskom zdravlju, već ona ostavlja brojne ekonomske i socijalne posljedice. Kao odgovor, nameće se pitanje trebamo li se vratiti tradicionalnim načinima proizvodnje kako bi osigurali i sačuvali prirodne resurse za buduće naraštaje ili pak trebamo naći rješenje u objedinjavanju najboljih praksi iz različitih proizvodnih smjerova. Stoga na ovogodišnjoj konferenciji našim proizvođačima i potrošačima želimo približiti poljoprivredu koja nas očekuje u budućim vremenima te osvijestiti važnost očuvanja poljoprivrednih resursa u Međimurju i Hrvatskoj – istaknula je na 5. poljoprivrednoj konferenciji REDEA-e njena ravnateljica Sandra Polanec Marinović.

Veliki izazov za poljoprivredne proizvođače

O važnosti primjene novih tehnoloških postignuća u poljoprivrednoj proizvodnji na konferenciji je govorio i Matija Posavec, župan Međimurske županije.

-Poljoprivrednici moraju ići u korak sa svim tehnologijama koje današnji svijet nosi kako bi opstali i bili konkurentni. Međimurje ima velik potencijal za proizvodnju kvalitetne i zdrave hrane čemu svjedoče brojni poljoprivredni proizvođač koji rade odličan posao. Imamo nagrađena vina, med, kozje mlijeko i brojne proizvode koji osvajaju nagrade u zemlji i inozemstvu. Ekološka proizvodnja definitivno je budućnost međimurske poljoprivrede – istaknuo je župan Posavec te dodao kako Međimurska županija, zajedno s REDEA-om, kao potpornom institucijom, proizvođačima pomaže u kontinuiranom jačanju konkurentnosti, upravo kroz ekološki prihvatljivu proizvodnju.

Na konferenciji je posebno naglašena sigurnost potrošača, važnost slijednosti i kvalitete hrane te spajanja tradicionalnih načina uzgoja s modernim principima.

Tako je dr. sc. Siniša Jelovčan tijekom stručnog predavanja o – poljoprivrednoj proizvodnji danas i u budućnosti, istaknuo kako će se poljoprivredni proizvođači jedino znanjem moći prilagoditi promjenama i izazovima koje donosi poljoprivreda budućnosti, u kojoj će proizvođači morati koristiti „pametnu“ poljoprivrednu mehanizaciju, primjerice, dronove i GPS, kako bi se njihovim korištenjem, između ostalog, značajno smanjilo i korištenje pesticida.

Precizna poljoprivreda je neminovnost

Važna tema 5. poljoprivredne konferencije REDEA-e bila je vezana uz standardizaciju poljoprivredne proizvodnje, o kojoj je govorio mr. sc. Slaven Aljinović. On je tom prigodom istaknuo kako se upravo standardizacijom poljoprivredne proizvodnje postiže vrhunska kvaliteta proizvoda, uz manje gubitaka u proizvodnji.

Na konferenciji su dipl. ing. agr. Nikola Blažon i mag. ing. agr. Ivan Blažon održali predavanja o važnosti udruživanja proizvođača i digitalizaciji, pri čemu su istaknuli kako je „precizna poljoprivreda“ budućnosti poljoprivredne proizvodnje. Ova dvojica stručnjaka predstavila su i neka od tehnoloških rješenja, kao što su BLOCKCHAIN i REMDry, kojima će se omogućiti potpuna kontrola sljedljivosti poljoprivrednog proizvoda od potrošača do krajnjeg kupca.

Na panelu – Sigurnost hrane, na kojem su sudjelovali Marko Tarandek, voditelj odjela nadzora tvrtke Austria Bio-Garantie, Marko Šarčević, proizvođač i distributer poljoprivrednih proizvoda i Andrija Lesar, upravitelj službe za sustav kvalitete u Bioinstitutu, zaključeno je kako je sustav kontrole hrane u Hrvatskoj dobro postavljen te da je hrana koju jedemo – sigurna.

Na drugoj panel raspravi Nenad Kosi, koji se bavi konvencionalnom proizvodnjom, Dejan Hunjadi, koji se posvetio biodinamičkoj proizvodnji, te profesor Ivica Kisić, koji se poljoprivredom bavi u urbanoj sredini, raspravljali su o različitim načinima uzgoja te važnosti isticanja podrijetla proizvoda.

Na konferenciji je zaključeno kako lokalno proizvedena hrana mora biti primarni cilj proizvođača ali i primarni izbor potrošača, budući da se tako potiče domaća proizvodnju a a ujedno se direktno utječe i na sigurnost hrane koju jedemo.

 

Skip to content