Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima

Radi ublažavanja posljedica pandemije COVID-19 te rješavanja problema s likvidnošću s kojim se suočavaju poljoprivrednici te mikro, mala i srednja poduzeća koja se bave preradom, plasiranjem na tržište i razvojem poljoprivrednih proizvoda, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je na portalu e-savjetovanja dva nacrta natječaja za provedbu mjere 21 – Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19, iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Ukupni iznos potpore raspoloživ kroz ove natječaje je 360 milijuna kuna.

Prvi je natječaj za poljoprivrednike, gdje su prihvatljivi korisnici fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika i/ili Evidenciju pčelara i pčelinjaka zaključno s 1. siječnjom 2019. godine. Korisnici moraju biti upisani u Registar poreznih obveznika zaključno s 1. siječnjom 2019. godine. Prihvatljivi korisnici na ovom natječaju moraju imati evidentirano smanjenje priljeva po žiro računima od minimalno 15 posto, odnosno od najmanje 18.598,75 kuna u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine (uključujući 30. lipnja), u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini.

Maksimalni iznos potpore po korisniku iznosi 52.076,50 kuna, ali ne više od stvarnog iznosa pada priljeva.

Drugi je natječaj za mikro, mala i srednja poduzeća, gdje su prihvatljivi korisnici poduzeća registrirana za djelatnost prerade, stavljanje na tržište i razvoj poljoprivrednih proizvoda, kao što su masline, grožđe, mlijeko, meso, voće, povrće, ljekovito bilje te pakiranje jaja i proizvoda od jaja ili pčelinjih proizvoda.

Korisnici moraju biti registrirani u odgovarajućim upisnicima Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravstva zaključno s 1. siječnjom 2019. Poduzeća moraju imati evidentirano smanjenje priljeva po žiro računima od minimalno 15 posto, odnosno od najmanje 37.197,50 kuna u razdoblju od 1. 1. do 30.6.2020. godine (uključujući 30.6.), u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini.

Maksimalni iznos potpore po korisniku iznosi 371.975,00 kuna, ali ne više od stvarnog iznosa pada priljeva.

Sve zainteresirane potencijalne korisnike koji ispunjavaju uvjete za podnošenje zahtjeva za isplatu potpore za ove natječaje, a ne posjeduju lozinku i korisničko ime za pristup AGRONET sustavu te nemaju dodijeljen modul „RURALNI RAZVOJ“ u AGRONET-u, pozivamo da se upišu u Evidenciju korisnika sukladno Vodiču za upis u Evidenciju korisnika potpora u ruralnom razvoju za mjeru M21 najkasnije do 26. listopada 2020.

Bez upisa u EKPRRiR nije moguće podnošenje zahtjeva za isplatu potpore.

Planirani rokovi za podnošenje zahtjeva za potporu su: od 30. listopada od 00:00 sati do 6. studenoga do 12:00 sati (za poljoprivrednike), od 29. listopada od 00:00 sati do 5. studenoga do 12:00 sati (za MSP-ove).

Prilikom unosa podataka u Zahtjev za upis u EKPRRiR nužno je u polje „faks“ upisati tekst – M21 .

Korisnicima u svrhu pomoći pri upisu u EKPRRiR na usluzi stoje djelatnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva i djelatnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

 

Skip to content