Najveći problem je neuređeno tržište

U Brezju Dravskom, selu u blizini slovenske granice, još je prije dvadesetak godina svako domaćinstvo uzgajalo svinje, a danas se svinjogojstvom bave tek dva gospodarstva. Jedno od njih je OPG Anđele Juričinec, na kojem godišnje uzgoje tridesetak odojaka.

Na 2,5 hektara poljoprivrednih površina ovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo uzgaja ratarske kulture, uglavnom za ishranu njihovih krmača i odojaka.

-Nekada je ovdje radila otkupna stanica, pa nismo imali većih problema s plasmanom. No, otkada je ona ukinuta prisiljeni smo se snalaziti. Tako najveći dio naše proizvodnje prodajemo na kućnom pragu, uglavnom stalnim mušterijama, koji odojke kupuju za proslave ili za daljnji tov. Otkupna cijena je niska, tržište je neuređeno, a troškovi proizvodnje svake su godine sve veći. Da nemamo vlastitu proizvodnju kukuruza taj bi posao bio neisplativ. Ovako se ipak nekako pokrivamo. No, ustrajemo u tom poslu jer znamo da jedemo kvalitetno meso iz domaćeg uzgoja. To u posljednje vrijeme prepoznaju i naši kupci, koji su spremni platiti i nešto veću cijenu za meso iz domaćeg uzgoja. No, zadnjih desetak godina nije bilo tako. Ljudi su uglavnom kupovali jeftinu uvoznu svinjetinu, dok je domaća proizvodnja propadala. Nadam se da će taj trend potrajati i da će biti sve više kupaca koji će cijeniti kvalitetu mesa iz domaćeg uzgoja – rekla je Anđela Juričinec, nositeljica ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, jednog od prvih registriranih OPG-ova na području Općine Cestica.

Udruženi bi bolje štitili svoj interes

Kao najveći problem mali uzgajivači ističu upravo neuređeno tržište i neorganizirani otkup, koji već godinama ugrožava proizvodnju, pa su uzgajivači svinja u ovom pograničnom području postali prava rijetkost.

-Najveći je problem svakako plasman. Kada bi imali uređeno i osigurano tržište sigurno bismo proizvodili više, širili bismo i poljoprivredne površine. Proizvođači bi se trebali udruživati kako bi zaštitili svoje interese. Mi bismo sigurno povećali proizvodnju da imamo siguran plasman, a kada bi nam bili dostupni i povoljni krediti kupili bi i nove poljoprivredne površine – istaknula je Anđela Juričinec, čiji je OPG na 1. natječaju Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad za provedbu Tipa operacije 6.3. – Poticanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, dobio bespovratna sredstva za kupnju poljoprivredne mehanizacije.

 

 

OPG Anđele Juričinec tim sredstvima planira kupiti traktor od 60 konjskih snaga s duplom vučom, roto drljaču, malčer, plug premetač i jednoosovinsku prikolicu.
-Budući da nismo imali dovoljno vlastitih sredstava za kupnju mehanizacije koja nam treba za proizvodnju, pratili smo natječaje i odlučili smo se prijaviti na natječaj LAG-a Sjeverozapad. Prikupili smo potrebne papire i prošli. Za sada smo kupili samo roto branu, jer je rabljeni traktor kakav nam je potreban teško pronaći. Gledali smo što se nudi u Hrvatskoj, raspitivali smo se i u Sloveniji, no nismo uspjeli pronaći solidan traktor po prihvatljivoj cijeni. Za 10 tisuća eura u Sloveniji se nudi stara krama, stari traktori kakav već imamo. Tako još uvijek koristimo naš, 49 godina stari traktor, koji je male snage a troši puno goriva. S takvim traktorom moramo napraviti više prohoda, s malim plugom ne možemo na kukuruzište, pa imamo veće troškove proizvodnje. S boljim traktorom i drugom mehanizacijom koju planiramo kupiti novcem koji smo dobili na natječaju bit će nam lakše raditi, smanjit ćemo troškove, pogotovo one za gorivo, a proizvodit ćemo više – rekla je nositeljica ovog OPG-a i dodala kako bez ovih sredstava ne bi uspjeli unaprijediti proizvodnju.

 

Bez poticaja ne bi opstali

-Nitko se od poljoprivrede ne može obogatiti, ali se nadamo da ćemo moći pristojno živjeti od onoga što proizvedemo. Za to prije svega trebamo sigurniji plasman, ali i pomoć i podršku kakvu smo imali od Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad. Takvi poticaji nisu dovoljni, trebalo bi ih biti više i za druge namjene, no, bez njih uopće ne bismo mogli opstati. Kupci sve više traže meso iz domaćeg uzgoja, zato se nadam da će i tržište biti bolje organizirano te da ćemo imati manje problema s plasmanom. Tek tada bismo mogli razmišljati i o povećanju naše proizvodnje – istaknula je Anđela Juričinec, koja je upozorila kako je tržište u susjednoj Sloveniji puno bolje organizirano, iako i tamošnje uzgajivače muče slični problemi kao i svinjogojce s ove strane granice.

Skip to content