Da nisam prošao na natječaju ugasio bih OPG

– Da nije bilo Mjere 6.3. vjerojatno bih ugasio moj OPG. Mjere ruralnog razvoja su spas za nas, male poljoprivredne proizvođače, no žao mi je što takve mogućnosti nismo imali dok smo bili mlađi. Da su poljoprivrednicima te mjere bile na raspolaganju prije desetak godina sačuvali bismo mnoga mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva, proizvodili bismo više hrane i imali bismo puno više obrađenih poljoprivrednih površina – istaknuo je Zlatko Job, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Zlogonja.

Ovaj poljoprivredni proizvođač, koji je na 1. natječaju Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad za provedbu Tipa operacije 6.3. – Poticanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, dobio bespovratna sredstva za obnovu poljoprivredne mehanizacije, na 1,5 hektara uzgaja kukuruz, krumpir, ječam i zob.

– Ove godine nismo sijali ječam i zob zbog lošega vremena i velike vlage u tlu. Naše parcele su na strmini i teško ih je obrađivati, posebno ako je zemlja mokra. U ovom kraju se teško baviti poljoprivredom, tereni su teški, a parcele male i raštrkane, pa gubimo puno vremena pri obradi. Kada bismo se uspoređivali sa Slavonijom, naši su troškovi možda i tri puta veći, a cijene poljoprivrednih proizvoda su iste. Zato bi mala poljoprivredna gospodarstva u brdsko – planinskim krajevima kakav je ovaj trebalo dodatno stimulirati. Naprosto, nismo svi u istom košu. Mi se ovdje susrećemo s još jednim problemom. Budući da smo uz samu slovensku granicu, čak su i meteorološke prognoze prilično nepouzdane, pa nerijetko netom poprskani vinograd opere iznenadna kiša koja nije bila najavljena u vremenskoj prognozi – rekao je nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Zlogonju.

Zemlju se ne smije zapustiti

Zlatko Job upozorio je i na niz drugih problema s kojima su suočeni poljoprivrednici u ovom pograničnom, brdovitom kraju.

– Za sve poljoprivredne radove koje ne možemo obaviti sami moramo dugo čekati, jer je na primjer, orati na toj strmini teško, pa traktoristi nerado prihvaćaju posao na takvim terenima, a posao računaju više. Sve to značajno povećava troškove pa u konačnici ovdje i nema neke ekonomske opravdanosti za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom. No, mi smo odrasli u ovom kraju, kao djeca smo prve korake napravili po toj brazdi i ne želimo zapustiti naše zemlje. Nažalost, puno je ljudi posljednjih godina odustalo od poljoprivredne proizvodnje, pa je u okolici jako puno zapuštenih poljoprivrednih površina – naglasio je Zlatko Job.

Njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo bespovratnim sredstvima LAG-a Sjeverozapad kupilo je novu frezu, ovih dana bi trebala stići već uplaćena sijačica za kukuruz, dok će s kupnjom rabljenog traktora morati još pričekati, jer je ponuda rabljenih traktora sada slaba, a cijene su zbog veće potražnje previsoke.

Čekaju nove natječaje

-Ova poljoprivredna mehanizacija će nam svakako pomoći, olakšat će nam, ali i pojeftiniti proizvodnju. Bez tih bespovratnih sredstava LAG-a Sjeverozapad ne bismo mogli kupiti strojeve koji su nam nužni za rad, zato nam je taj natječaj, koji je bio jednostavniji od onoga na nacionalnoj razini, bio spas. Nadam se da ću uspjeti i na drugim natječajima iz Programa ruralnog razvoja, jer mi treba i prikolica za traktor, bolji plug, prskalice za vinograd, malčer za kukuruz. Puno mi toga treba, a vlastitih sredstava za ulaganje nemam. Ono što proizvedem prodajem preko oglasa, jer su količine koje proizvedem nedovoljne za otkup. Baviti se poljoprivredom u ovom kraju je mukotrpan posao, no neću odustati. Neprocjenjivo je da se zemlja obrađuje – poručio je Zlatko Job, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Zlogonju, koji je na natječaju LAG-a Sjeverozapad dobio bespovratna sredstva kojima je unaprijedio poljoprivrednu proizvodnju na svom gospodarstvu.

Skip to content