Bez dobre mehanizacije nema kvalitetne obrade vinograda

-Rad u vinogradu zahtjeva puno rada i vremena, pa bez stalnog ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju nema ni kvalitetne obrade vinograda. Zahvaljujući bespovratnim sredstvima LAG-a Sjeverozapad uspio sam kupiti novi traktor, s kojim je rad u vinogradu sada puno lakši – naglasio je Mladen Mikić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Doljana, koji je na natječaju Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad za Tip operacije 4.1.1. – Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, dobio bespovratna sredstva za kupnju nove poljoprivredne mehanizacije.

Ovaj vinogradar iz Doljana, koji nastavlja obiteljsku tradiciju, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo registrirao je još 2005. godine, a iz vlastitog vinograda te iz onoga u zakupu godišnje dobiva oko 20 tisuća litara vina, najviše graševine, ali rajnskog rizlinga, sauvignona, žutog muškata i zelenog silvanca.

-Vinogradarstvo i vinarstvo je dio naše obiteljske tradicije, pa sam posao u Varteksu odlučio zamijeniti za ovaj, u vinogradu i podrumu. Iako zahtjeva puno rada i vremena, to je posao koji me veseli. Nisam naravno, zadovoljan cijenom vina, koja se nije mijenjala već desetak godina, a u međuvremenu su barem udvostručeni svi troškovi proizvodnje, tako da sada cijena vina jedva pokriva sve veće troškove. U takvim uvjetima gotovo je nemoguće osigurati sredstva za novu poljoprivrednu mehanizaciju, bez koje nema kvalitetne obrade vinograda. Zato me je zainteresirao natječaj LAG-a Sjeverozapad, činilo mi se da ispunjavam uvjete, bio sam i na dvije radionice koje je LAG organizirao u našoj, Općini Sveti Ilija, pa sam odlučio pokušati. Razmišljao sam o kupnji polovnog traktora, no, kada sam prošao na natječaju, uspio sam kupiti novi traktor. Novi stroj je novi stroj. Ne samo da s novim traktorom kvalitetnije i brže radim u vinogradu, i to uz manje troškove, nego sam sada i puno sigurniji obzirom da su vinogradi koje obrađujem na strmini. Puno je lakše raditi s novim traktorom – naglasio je Mladen Mikić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Doljana.

Puno problema zbog korone

I ovaj je vinogradar nažalost, bio suočen s nizom problema zbog pandemije koronavirusa, koja je snažno utjecala na poslovanje ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.
-Moja obitelj, supruga Jasminka i sin Mihael, koji svoju egzistenciju također vidi u vinogradarstvu, bila je jako sretna nakon što su objavljeni rezultati natječaja. Mislili smo da će sve ići brzo i bez većih problema. No, pojavila se ta nesretna korona, lokali kojima prodajemo naše vino bili su zatvoreni, a na kućnom pragu nismo mogli ništa prodati zbog lockdowna. Egzistencija naše obitelji je bila ugrožena, pa se sin odlučio zaposliti u jednoj građevinskoj tvrtki. Lani smo zato ozbiljno razmišljali i da odustanemo od tog projekta. No, sin je ipak uspio dobiti kredit, a nedavno su nam, pune dvije godine od raspisa natječaja, u cijelosti isplaćena bespovratna sredstva. Iako je cijeli proces trajao bitno duže nego što smo planirali, ipak sam zadovoljan – rekao je ovaj vinogradar iz Doljana.

 

Pojednostaviti uvjete natječaja

Mladen Mikić upozorava kako je cijeli proces opterećen s previše birokratiziranja, prijavitelji moraju prikupiti puno dokumentacije, pa bi u novim natječajima svakako trebalo još pojednostaviti uvjete koje treba zadovoljiti.
-Zaposlenici Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad su bili svjetla točka, na njihov rad nemam ni najmanju primjedbu, bili su kooperativni i nastojali su pomoći da cijeli proces uspješno završimo. No, na novac se predugo čeka, previše je tih papira koje smo trebali priložiti. Minimalni tehnički uvjeti koje moramo zadovoljiti su na primjer, puno rigorozniji kod nas nego u drugim zemljama Europske unije. Sve to vinogradarima, ali i drugim poljoprivrednim proizvođačima, oduzima puno vremena. Pustite nas da radimo. Sve bi trebalo biti brže i jednostavnije. Iako smo na novac čekali predugo, ipak planiramo prijavu i na nove natječaje, jer moramo nastaviti ulagati u unapređenje uvjeta i u vinogradu i u podrumu, kako bismo mogli proširiti ponudu našeg OPG-a – naglasio je Mladen Mikić, koji je ove godine uspio proizvesti i odličan pjenušac po tradicionalnoj metodi.

Skip to content