Velika ulaganja u komunalnu infrastrukturu

Nikola Žganec, načelnik Općine Beretinec

Uređenje nerazvrstanih cesta, sportskog igrališta i poduzetničke zone samo su neki od velikih komunalnih projekata koji će biti realizirani u Općini Beretinec, čiji načelnik – Nikola Žganec, ističe kako svoj razvoj ova općina temelji na očuvanoj tradicijskoj i prirodnoj baštini.

-Općina Beretinec je sredina dinamičnog i fleksibilnog poduzetništva, očuvane tradicijske i prirodne baštine te razvijene komunalne i društvene infrastrukture, u kojoj težimo stvaranju kvalitetnijih životnih uvjeta za naše mještane, u skladu s načelima održivog razvoja. U skladu s tom vizijom razvoja Općine Beretinec planiramo i realiziramo niz projekata vezanih uz komunalnu infrastrukturu i poboljšanja životnih uvjeta mještana naše općine. Dio tih projekata realizirat ćemo kroz ITU mehanizam u koji ulazi naša općina, kao i kroz razne druge natječaje, a intenziviramo i zajedničku suradnju sa susjednim općinama – Vidovcom, Svetim Ilijom i Gornjim Knegincom, u projektu izgradnje optičke mreže, dakle, širokopojasnog interneta, a s ovim općinama pokrenuli smo i inicijativu za osnivanjem zajedničke turističke zajednice. Općina ima odličnu suradnju s Hrvatskim vodama, Hrvatskim šumama, HEP-om, ŽUC-om, Varkomom i drugim komunalnim tvrtkama. Općina Beretinec ima i niz projekata, čije je sufinanciranje već ugovoreno, primjerice sanacija klizišta na našem području ili asfaltiranje nerazvrstanih cesta u našoj općini. Većinu još neuređenih nerazvrstanih cesta planiramo urediti i asfaltirati ove godine. Planiramo i uređenje igrališta za mali nogomet i rukomet u zoni Centar u Beretincu, koji smo prijavili za drugi natječaj LAG-a Sjeverozapad za Tip operacije 7.4. Taj je projekt zapravo prva faza dugoročnog projekta, jer na tom prostoru planiramo i izgradnju manjeg kulturnog centra – istaknuo je Nikola Žganec, načelnik ove općine nadomak Varaždinu.

U kojoj fazi je projekt aglomeracije na području Vaše općine?

-Projekt aglomeracije je u završnoj fazi, jer smo prijavili nadzor nekih neriješenih situacija, nakon kojeg će uslijediti i tehnički nadzor, tako da očekujem da će cijeli taj kapitalni komunalni projekt biti uskoro završen. Iako projekt ne obuhvaća sva naselja u našoj općini, njegovim završetkom ćemo ipak riješiti veliki problem ispuštanja fekalnih voda na većem dijelu Općine Beretinec i poboljšati kvalitetu života u našoj općini i doprinijeti daljnjem razvoju. Općina ima i svoju poduzetničku zonu, u kojoj već imamo prodano šest parcela na kojima su dva poduzetnika realizirali svoje planirane projekte. U suradnji s Hrvatski vodama i Varkomom u poduzetničkoj zoni ćemo izgraditi i crpnu stanicu, kako bismo u cijelosti riješili problem kanalizacije i odvodnje oborinskih voda. S ovim, cjelovitim uređenjem zone radimo i na urbanističkom planu njenog uređenja, čime bismo dobili još nekoliko parcela, koje, temeljem javnog poziva, planiramo prodati našim poduzetnicima, jer je upravo razvoj malog poduzetništva važan segment razvoja naše općine koji je posebno istaknut i u viziji razvoja Općine Beretinec.

Prvi bregi atraktivni turistima

Najavili ste i snažniji razvoj turističkih sadržaja. Koliko će tome doprinijeti osnivanje turističke zajednice?

-Na području naše općine je prvo brežuljkasto područje u blizini Varaždina, a baš su ti, prvi bregi, jako atraktivni, zbog svoje krajobrazne ljepote i očuvane prirode. Stoga je upravo turizam važan razvojni potencijal naše općine, u smislu novih turističkih sadržaja, kakve su kuće za odmor ili biciklističke staze. Kada osnujemo zajedničku turističku zajednicu, još ćemo intenzivnije raditi upravo na razvoju turističke ponude. Na području naše općine je i prekrasni dvorac Šaulovec, koji je u vlasništvu Varaždinske županije. Kao načelnik sam član organizacijskog odbora za uređenje toga bisera, koji će, nadam se, iz godine u godinu biti sve uređeniji, ljepši i atraktivniji i za turiste.

Nastavak uspješne suradnje s LAG-om Sjeverozapad

Kako ocjenjujete suradnju Vaše općine s Lokalnom akcijskom grupom – Sjeverozapad?

-Prošle godine završili smo uređenje dječjeg igrališta u sklopu Dječjeg vrtića „Ježeva kućica – Beretinec“, za koji smo dobili i bespovratna sredstva na natječaju Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad. Projekt je ostvaren bez problema i u najboljem redu, tako da ove godine nastavljamo suradnju s LAG-om Sjeverozapad. Na njihov novi natječaj za Tip operacije 7.4. prijavili smo već spomenuti projekt uređenja sportskog igrališta u Beretincu. Planiramo urediti i asfaltirati igralište za mali nogomet i rukomet, uz koji bismo postavili i javnu rasvjetu te uredili parkiralište. Sva sredstva koja dobijemo iz drugih izvora su nam vrlo važna, jer zahvaljujući njima uspijevamo realizirati projekte bez da dodatno opterećujemo općinski proračun. Već sam spomenuo da ove godine planiramo urediti nerazvrstane ceste, dakle, poljske puteve, koji nisu uređivani godinama, u što ćemo uložiti značajna sredstva. Isto tako, pripremamo projekte na području sporta i rekreacije, komunalne infrastrukture, gospodarstva u našoj poduzetničkoj zoni, turizma, kako bismo bili spremni te projekte odmah prijaviti na natječaje, kada oni budu raspisani. Suradnja s LAG-om Sjeverozapad je do sada bila uspješna, nadam se da će tako biti i dalje, u novom programskom razdoblju – istaknuo je Nikola Žganec, načelnik Općine Beretinec.

Skip to content