Poželjno mjesto poslovnih ulaganja i zasnivanja trajne egzistencije

Milorad Batinić, gradonačelnik Ivanca

– Na svakom koraku osjećamo da je Ivanec postao poželjno mjesto poslovnih ulaganja i zasnivanja trajne egzistencije – istaknuo je Milorad Batinić, gradonačelnik Ivanca, dodavši kako će samo u ovoj godini Grad Ivanec u gradnju i uređenje komunalne infrastrukture uložiti više od 13,5 milijuna kuna, što je gotovo dvostruko više nego lani, a Grad će izdvojiti još dodatnih 4,35 milijuna kuna za održavanje ove infrastrukture.

-U tijeku je 216 milijuna kuna težak projekt izgradnje i sanacije sustava odvodnje sanitarnih voda Aglomeracija Ivanec. I ove godine nastavljamo s višegodišnjim projektom intenzivne modernizacije gradskih cesta, pri čemu godišnje u pravilu pod asfalt stavimo novih 5 do 6 kilometara cesta. Uz novu građevinsku zonu koju smo otvorili uz zaobilaznicu, nasuprot Lidla, gradnja poslovnih objekata i urbanih stambenih vila naprosto je „eksplodirala“. Potražnja za građevinskim parcelama u Ivancu i za poslovnu i za privatnu namjenu u takvoj je ekspanziji da smo morali otvoriti dvije, posve nove građevinske zone, a u jednoj od njih gradnja je već započela. Bilježimo povećano doseljavanje mladih obitelji u Ivanec iz svih okolnih sredina. U prošloj godini je, u odnosu na 2020., rođeno trideset i troje djece više, što su dva nova razreda prvašića. Spremamo se u gradnju novog dječjeg vrtića u Ivancu i u gradnju novog vrtića u Radovanu. Otvaraju nam se nove tvrtke s novim djelatnostima više dodane vrijednosti, od elektronike do izvoznih robotskih i strojarskih komponenti. Pokrenuli smo i aktivnosti oko uređenja vršne zone Ivančice i intenziviranja turističkih tokova. Gradske stambene poticaje koristi 66 mladih obitelji, od kojih je oko 20 do 25 posto onih koji se doseljavaju iz drugih sredina. U skladu s time, više velikih tvrtki najavljuje ili je već počelo gradnju novih stambeno-poslovnih objekata. Istovremeno nismo zanemarili razvitak ostalih, malih naselja, na primjer, novi centar Margečana, društveni dom u gotovo svakom mjesnom odboru, ubrzana modernizacija komunalne i cestovne infrastrukture. Dolaze nam novi trgovački lanci, a na istočnom ulazu u Ivanec stiže Supernova, dok će se na zapadnom ulazu graditi još jedan trgovački kompleks pa će tako Ivanec, uvjetno rečeno, dobiti svoj East &West Gate. Slijedi i uređenje ivanečke gradske špice u suvremenu zonu, dovršetak uređenja SRC-a Lančić-Knapić, rekonstrukcija javne rasvjete na cijelom gradskom području te niz drugih projekata.

Baza slobodnih poljoprivrednih zemljišta

Koliko ovi komunalni i društveni projekti pridonose i bržem razvoju turističke ponude na području Grada Ivanca?

-Komunalna opremljenost je prije svega dodana vrijednost, ali i značajan poticaj razvoju turizma. Ivanec nema dugu turističku tradiciju, jer je u prošlosti razvojni fokus počivao na prerađivačkoj industriji, pa me zato posebno veseli veliki interes naših građana koji investiraju u smještajne kapacitete. Ivanec brendiramo kao – planinarski grad, svjesni ogromnog potencijala Ivančice. Uz daljnji razvoj turističkih sadržaja razvojnu perspektivu vidim i u povezivanju dijela gospodarstva, a posebno naših obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, s turističkim sektorom. Grad Ivanec preko Projektnog ureda koji djeluje u sklopu Poslovne zone pruža savjetovanje i administrativne usluge poljoprivrednicima, od individualnih informiranja do pripreme projekata za natječaje, vezano uz aktualne nacionalne i europske natječaje. U razdoblju od 2016. do 2021. godine pripremljeno je i prijavljeno 10 projekata za OPG-ove u vrijednosti 3,8 milijuna kuna, od čega je odobreno 6 projekata vrijednih 800 tisuća kuna. U 2021. godini krenuli smo i u izradu baze slobodnih poljoprivrednih zemljišta koje su vlasnici spremni prodati ili dati u zakup za poljoprivrednu proizvodnju, u kojoj je već pedesetak vlasnika poljoprivrednog zemljišta. Grad Ivanec će uskoro objaviti i nove mjere potpora gospodarstvenicima, u koje će, uz gospodarstvo i poljoprivredu biti uključeni i naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Više sredstava u novom programskom razdoblju

Kako ocjenjujete suradnju Grada Ivanca s Lokalnom akcijskom grupom Sjeverozapad?

-LAG-ovi rade dobar posao i sigurno su važan alat u poticanju ruralnog razvoja. Stoga mislim da bi lokalne akcijske grupe u novom programskom razdoblju trebale na raspolaganju imati više sredstava. Naime, mislim da upravo LAG, zbog LEADER principa, ima najbolje spoznaje o stvarnim potrebama na terenu. U tijeku je i izrada strateškog dokumenta LAG-a Sjeverozapad za razdoblje 2023.-2027., u čiju izradu se Grad Ivanec aktivno uključio. Kroz aktivnosti izrade kreirat će se ciljevi i intervencije, a sukladno gradskim srednjoročnim i dugoročnim strateškim dokumentima. Suradnja s LAG-om Sjeverozapad je svakako primjerena. Na prethodnom natječaju LAG-a za Tip operacije 7.4. Grad je kandidirao uređenje društvenog doma u Jerovcu Gornjem, za što smo od LAG-a Sjeverozapad dobili 252 tisuće kuna, dok je Grad u tom projektu participirao sa 152 tisuće i 200 kuna. Na novi natječaj LAG-a Sjeverozapad za Tip operacije 7.4. Grad Ivanec je prijavio projekt – Rekonstrukcija ograde i uređenje staze uz južnu ogradu mjesnog groblja Margečan. Procijenjena vrijednost tog projekta je 443 tisuće kuna, a LAG Sjeverozapad bi nam za njega trebao dodijeliti 291 tisuću i 767 kuna bespovratnih sredstava, dok će Grad Ivanec osigurati 151 tisuću i 232 kune. LAG-ovima bi svakako trebalo dati veće ovlasti i veća financijska sredstva, jer ponavljam, oni su izvrstan alat za poticanje održivog razvoja na ruralnom području. Stoga očekujem da će u novom programskom razdoblju jedinice lokalne samouprave moći na natječaj LAG-a kandidirati i projekte vezane uz uređenje nerazvrstanih cesta na svom području, jer se one sada financiraju isključivo iz proračunskih sredstava gradova i općina – naglasio je ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić.

Skip to content