Vremenska kapsula u špilji Vindija

Špilja Vindija u Općini Donja Voća mogla bi skrivati tajnu ljudske evolucije! Ova svjetski poznata špilja nalazište je najbolje očuvanih ostataka naših najbližih evolucijskih srodnika, koji znanstvenicima – genetičarima pružaju priliku da konačno razrješe neke nedoumice o ljudskom razvoju.

Još otkako je naš poznati istraživač pretpovijesti Stjepan Vuković otkrio ovu špilju u voćanskom kraju, koju je kasnije pomno istražio njegov učenik i znanstvenik svjetske reputacije Mirko Malez, bilo je bjelodano da ova špilja predstavlja pravu riznicu ljudske evolucije, budući da su u njoj pronađene dobro očuvane kosti vindijskih neandertalaca, koji slove za „najkasnije“ na svijetu.

Materijal koji je pronađen u špilji Vindija modernim je znanstvenicima pak pružio rijetku prigodu za istraživanje genoma neandertalaca, koja su doveli do novih spoznaja o neandertalcima i njihovoj genetskoj povezanosti s modernim ljudima.

Evolucijski antropolozi s Instituta Max Planck analizirali su milijarde DNK fragmenata iz uzoraka kostiju neandertalke nazvane – 33.19., koja je u ovoj špilji živjela prije otprilike 52 tisuće godina, i uspjeli sekvencirati genom visoke kakvoće.

Zahvaljujući ovom nalazu znanstvenici su dokazali da se neandertalska DNK nalazi u svakom čovjeku koji danas živi izvan Afrike, te su došli do novih spoznaja na području evolucijske genetike, koja omogućuje bolje razumijevanje i nastanka nekih bolesti i poremećaja.

Špilja Vindija tako je, uz špilju Denisova u Sibiru, potvrđena kao najvrijednija riznica DNK izumrlih ljudskih vrsta, koja će sigurno, još dugo zaokupljati pozornost vodećih svjetskih znanstvenika.

Skip to content