Slatka prakajkavština u bednjanskoj svadbi

Stari svadbeni običaji u bednjanskom kraju doista su jedinstveni u Hrvatskom zagorju, a posebnu im čar daje izvorni bednjanski govor, najstariji hrvatski kajkavski pradijalekt kojeg mnogi nazivaju slatkom habdelićevskom prakajkavštinom.

Uz melodiozni jezik, izvorne popijevke i glazbu, bednjanska svadba plijeni i ljepotom narodnih nošnji, za koje mnogi kažu da su jedne od najljepših u cijelom Hrvatskom zagorju.

Izvorni bednjanski svatovski običaji sačuvani su zahvaljujući bednjanskim kulturnim amaterima iz KUD-a Franjo Sert, koji su bednjansku svadbu pripremili za scensko izvođenje. Priređivač teksta, redatelj i scenograf bio je Josip Genc, koji je vješto oblikovao scenski okvir koji pruža svadbeni ceremonijal, podijelivši svadbu u četiri čina- Prie gojsti pri Verškevem Štiefu, Dien prie gojsti na Verškevem briegu, Bednjounsko ženjeidbo i Pri mlodence.

Ova scensko-dramska igra nastala je bilježenjem usmene predaje o svadbenim običajima u Bednji i okolici, koji su u svom izvornom obliku počeli nestajati između dva svjetska rata, a od prvog uprizorenja 1980. godine, postigla je veliki uspjeh kod publike.

 

Skip to content