Riznica najvrijednijih umjetnina

Na zidovima ovoga dvorca nekoć su visili Rubensi, Düreri i Rembranti, najbolji radovi van Dyckena, Bartolomea Murilla i van Kaulbacha. Elegantni dvorac bio je prava riznica najvrijednijih umjetnina. No, dvorac Bajnski dvori već je više od stoljeća, od kobne proljetne noći 1919. godine, žrtva zle sreće.

Ovo je posjed početkom 17. stoljeća osnovao vlastelin Bot od Bajne, izdanak moćne ugarske plemićke obitelji koja je dala i dva hrvatska bana – Andriju i Ivana. Ženidbenim vezama vlastelinstvo prelazi u vlasništvo grofova Batthyany, koji su ga 1864. godine prodali grofu Ivanu Erdödyju. On je sa svojom suprugom Poljakinjom – Terezijom Raczyski, u narodu omiljenom dobrotvorkom koja je financirala gradnju djevojačke škole u Vinici, imanje s elegantnim dvorcem kod Gornjeg Ladanja pretvorio u svoje obiteljsko sijelo. Obrazovana i umjetnosti sklona poljska plemkinja novac koji je dobila od prodaje svog vlastelinstva u tadašnjoj ruskoj Poljskoj, više od milijun i pol zlatnih rubalja, uložila je u umjetnine. Dvorac je bio krcat neprocjenjivim umjetničkim blagom – slikama najvećih umjetnika, luksuznim porculanom, venecijanskim lusterima, perzijskim sagovima, namještajem od najplemenitijeg drva, zlatnim i srebrnim nakitom, vrijednim knjigama. Saloni, hodnici i sobe Bajnskih dvora bili su luksuzna riznica kakve nije bilo ni u najvećim europskim gradovima onoga doba.

Osveta je bila strašna

No, sudbina Bajnskih dvora ubrzo se nažalost, promijenila. Grof Ivan umro je već 1879. godine, a 1909. i grofica Terezija, pa je posjed naslijedio njen nećak Samuel Festetić od Tolne, naprasit i bahati grof koji baš nimalo nije mario za lokalni puk.
Osveta je bila strašna. U poslijeratnim previranjima, u noći 4. ožujka 1919. godine, ogorčeni seljaci i rudari iz Ladanja, provalili su u dvorac, opljačkali ga, zapalili i srušili dinamitom. U samo nekoliko trenutaka razgrabljena je i u plamenu nestala jedna od najvrijednijih riznica europske umjetnosti u ovom dijelu Europe.

Plamen je progutao najvrijedniju riznicu

Od elegantnog dvorca sačuvano je tek istočno krilo s tornjem i nekoliko gospodarskih zgrada, u kojima je nakon Drugog svjetskog rata radila bolnica za psihijatrijske bolesti. Imanje Bajnski dvori u procesu denacionalizacije vraćeno je 2010. godine potomcima obitelji Bonjeković, koji su kupili imanje nakon Prvog svjetskog rata.

 

 

 

Skip to content