Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 4℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 74%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Zajedno stremimo prema napretku maruševečkog kraja

Objavljeno:


Mario Klapša, načelnik Općine Maruševec

 

Na području Općine Maruševec u tijeku je realizacija najvećeg komunalnog projekta – Aglomeracije Varaždin, čijim završetkom će biti značajno poboljšan komunalni, ali i životni standard mještana ove općine. No, Mario Klapša, načelnik Općine Maruševec, ističe kako je u tijeku ili u visokoj fazi pripreme i niz drugih projekata kojima ova općina stvara nužne preduvjete za snažniji gospodarski i turistički razvoj maruševečkog kraja.
-U tijeku je realizacija projekta Aglomeracije Varaždin, a riječ je o najvećem komunalnom projektu u našoj općini, koji provodi tvrtka Varkom, a Općina Maruševec u njemu sudjeluje u manjem dijelu s vlastitim financijskim sredstvima. U tijeku je zadnja trećina radova, preostaje još asfaltiranje nekoliko županijskih cesta na području naše općine, te radovi na državnoj cesti D-35, na potezu od Jurketinca prema Ivancu. Vjerujem da ćemo u narednih godinu dana završiti sa svim radovima i da će kućanstva koja su uključena u projekt Aglomeracije dobiti svoje priključke, čime će biti značajno povećan komunalni standard, što će pak utjecati i na viši životni standard mještana naše općine, ali i na rast cijena nekretnina. Na području Općine uređujemo i oborinsku odvodnju, te nogostupe u naselju Čalinec. Te radove Općina financira iz svog proračuna u iznosu od milijun i stotinu tisuća kuna, a projekt je podržalo i Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, sa 170 tisuća kuna. Završili smo energetsku obnovu društvenog doma u Druškovcu, koji je bio posljednji društveni dom na području naše općine kojemu je bila nužna energetska obnova i rekonstrukcija. Sada pripremamo i projekt unutrašnjeg uređenja tog društvenog doma, koji planiramo prijaviti na novi natječaj Lokalne akcijske grupe -Sjeverozapad za Tip operacije 7.4., u istom iznosu koji nam je dodijeljen na ranijem natječaju LAG-a Sjeverozapad, a kojim smo financirali rekonstrukciju nogometnog igrališta u Donjem Ladanju. Tim sredstvima planiramo urediti prizemlje i potkrovlje društvenog doma u Druškovcu, kako bi dom bio maksimalno iskoristiv, kako građanima tako i udrugama koje djeluju na tom području naše općine -rekao je Mario Klapša, načelnik Općine Maruševec.

Gradnja Kulturnog centra u Maruševcu

Uz ulaganja u komunalnu infrastrukturu Općina podupire i niz udruga civilnog društva?
-Na području Općine Maruševec djeluje niz udruga, od sportskih do udruga u kulturi, čiji rad Općina redovno podupire. Za dva vatrogasna društva smo ove godine primjerice, izdvojili više od 330 tisuća kuna, a 370 tisuća kuna u proračunu smo osigurali za razvoj civilnoga društva. Sve su udruge početkom godine prijavili svoje programe i projekte na javni poziv Općine. Među njima nisu samo udruge s područja Općine Maruševec, nego i vanjske udruge čiji su članovi i s područja naše općine. Nažalost, već se dvije godine borimo s ograničenjima zbog koronavirusa i protuepidemijskim mjerama, tako da su događanja koja su prije pandemije organizirale naše udruge sada prorijeđena. Vjerujem da će se situacija ipak stabilizirati i da će naše udruge ponovo moći raditi bez ograničenja. Suradnja Općine s udrugama je praktički svakodnevna, posebno u pripremi priredbi i manifestacija koje organiziraju. Ljudi su željni druženja, a spremni su se i osobno angažirati u pripremi takvih priredbi, od kulturnih manifestacija do biciklijada i drugih sportskih i rekreacijskih događanja. To me posebno veseli, jer taj angažman naših mještana pokazuje da svi dišemo zajedno i stremimo prema napretku naše općine i cijele zajednice.
Planirate li i nova, velika ulaganja u društvenu infrastrukturu?
-Najvažnija zadaća jedinica lokalne samouprave je građanima omogućiti kvalitetnu infrastrukturu. Do sada smo obnovili društvene domove, a sada ćemo više raditi na obnovi sportskih i dječjih igrališta. Neke ćemo obnoviti, a neke izgraditi. Posebno ćemo se fokusirati na prijavu projekta izgradnje Kulturnog centra Maruševec, o kojem govorimo već posljednje četiri godine. No, nažalost, u tom razdoblju za tako veliki i financijski zahtjevan projekt nisu raspisivani natječaji. Nadam se da ćemo u novoj financijskoj omotnici, od 2021. do 2027. godine, uspjeti prijaviti sufinanciranje takve investicije, koja je u potpunosti spremna. Već ovoga mjeseca trebali bi potpisati ugovor za izvođenje projekta reciklažnog dvorišta koje će se nalaziti u Donjem Ladanju. Vrijednost projekta je 3,9 milijuna kuna, od čega 3,2 milijuna kuna financira Europska unija, a ostatak Općina Maruševec. Taj je projekt nadogradnja podjele spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, tako da ćemo i na ekološkom planu ostvariti značajni napredak. Paralelno radimo i na energetskoj obnovi javne rasvjete. Čim Elektra na našem području obnovi niskonaponsku mrežu i postavi betonske stupove, na njih postavljamo ekološki efikasnu, LED rasvjetu. Nastavit ćemo i projekte kojim ćemo rješavati problem odvodnje i oborinskih voda. Općina će i dalje provoditi i programe vezane uz javno zdravlje, kakvi su programi prevencije raznih bolesti, planiramo postaviti na nekoliko lokacija i automatske vanjske defibrilatore i naše građane osposobiti za njihovo korištenje.

Turizam je veliki razvojni potencijal

Ovo je kraj izuzetne krajobrazne ljepote, koji ima i veliki turistički potencijal?
-Dvorac Maruševec je već duže vremena u privatnom vlasništvu i nažalost, nije u javnoj funkciji. Povremeno smo u kontaktu s njegovim vlasnikom, Maximilianom von Pongratzom, pa ćemo se uskoro ponovo sastati kako bi razgovarali o njegovom i našem viđenju razvoja turizma na području naše općine, u kojem taj prekrasan dvorac sigurno ima vrlo važno mjesto. No, osim dvorca imamo i smještajne kapacitete koji su ove godine, prema informacijama iz Turističke zajednice, bili odlično popunjeni. U kućama za odmor ovog je ljeta ostvareno gotovo 60 posto više noćenja nego 2019. godine. Općini Maruševec je u cilju što bolje iskoristiti i poljoprivredne i turističke potencijale, tako da ih povežemo i zaokružimo ponudu na našem području. Unazad nekoliko godina Općina financijski podupire i naše poljoprivrednike u nabavi poljoprivredne mehanizacije, ali i za ulaganje u turističke kapacitete, prvenstveno za adaptaciju smještajnih kapaciteta na njihovim imanjima. Općina će nastaviti tu praksu, stoga vjerujem da će još naših građana, uz podršku Općine, urediti svoje objekte za smještaj turista. Puno smo truda i sredstava uložili u Poduzetničku zonu Selnik, u kojoj smo, samo u proteklih tri mjeseca prodali 5 zemljišta. Sada su nam, od 11 zemljišta koja su bila raspoloživa, preostala još dva, o kojima ćemo u studenom razgovarati s potencijalnim investitorima iz područja farmacije. Činimo dakle sve kako bismo pojačali gospodarski sektor u našoj općini, potaknuli građane na pokretanje vlastitog biznisa, ali i ojačali postojeće. Gospodarstvenicima osiguravamo određena sredstva za nabavu alata, strojeva i opreme koja im je nužna u poslovanju. Tu smo mjeru počeli provoditi prošle godine, kako bi im olakšali poslovanje u korona krizi, a sigurno ćemo je nastaviti provoditi, jer se pokazalo da je ona dobrodošla pomoć našim gospodarstvenicima. Zahvaljujući natječajima LAG-a Sjeverozapad naši poljoprivrednici mogu računati i na bespovratna sredstva za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na njihovim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Kako ste zadovoljni sa suradnjom s Lokalnom akcijskom grupom-Sjeverozapad?
-Cijenimo svaku kunu koja dodatno dođe u naš proračun. Izvorni proračun Općine Maruševec je oko 9,5 milijuna kuna, no, s vanjskim financiranjem projekata uspijevamo općinski proračun posljednjih nekoliko godina udvostručiti, pa je zadnji općinski proračun oko 26 milijuna kuna. Uspješan model razvoja i vođenja lokalne sredine moguć je jedino na takav način, vanjskim sufinanciranjem, bilo da je riječ o sredstvima Europske unije, LAG-a ili ministarstava. Izuzetno sam zadovoljan suradnjom s Lokalnom akcijskom grupom – Sjeverozapad. Dostupni su nam za sva naša pitanja i podršku. Tako bi trebala funkcionirati i sva naša ministarstva i fondovi iz kojih financiramo naše projekte. Bez tih dodatnih sredstava nema razvoja lokalne zajednice, s obzirom da je naša država i dalje previše centralizirana u tom smislu. Nimalo ne sumnjam u kompetencije LAG-a da osigura sredstva za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, koja u sve većem broju svoje projekte prijavljuju na LAG natječaje, pri čemu im Općina Maruševec sufinancira izradu potrebne dokumentacije. Mislim da je to dobar način da im pomognemo da dođu do bespovratnih sredstava LAG- za unapređenje njihove proizvodnje. Vjerujem da će dobra suradnja s LAG-om Sjeverozapad biti nastavljena i u buduće – istaknuo je Mario Klapša, načelnik Općine Maruševec.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU