Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 3℃
Tlak zraka: ∼ 1013hPa
Relativna vlažnost: ∼ 65%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Ljudi i običaji

Vremenska kapsula u špilji Vindija

Objavljeno:
Fotografija članka: Vremenska kapsula u špilji Vindija

Špilja Vindija u Općini Donja Voća mogla bi skrivati tajnu ljudske evolucije! Ova svjetski poznata špilja nalazište je najbolje očuvanih ostataka naših najbližih evolucijskih srodnika, koji znanstvenicima – genetičarima pružaju priliku da konačno razrješe neke nedoumice o ljudskom razvoju.

Još otkako je naš poznati istraživač pretpovijesti Stjepan Vuković otkrio ovu špilju u voćanskom kraju, koju je kasnije pomno istražio njegov učenik i znanstvenik svjetske reputacije Mirko Malez, bilo je bjelodano da ova špilja predstavlja pravu riznicu ljudske evolucije, budući da su u njoj pronađene dobro očuvane kosti vindijskih neandertalaca, koji slove za „najkasnije“ na svijetu.

Materijal koji je pronađen u špilji Vindija modernim je znanstvenicima pak pružio rijetku prigodu za istraživanje genoma neandertalaca, koja su doveli do novih spoznaja o neandertalcima i njihovoj genetskoj povezanosti s modernim ljudima.

Evolucijski antropolozi s Instituta Max Planck analizirali su milijarde DNK fragmenata iz uzoraka kostiju neandertalke nazvane – 33.19., koja je u ovoj špilji živjela prije otprilike 52 tisuće godina, i uspjeli sekvencirati genom visoke kakvoće.

Zahvaljujući ovom nalazu znanstvenici su dokazali da se neandertalska DNK nalazi u svakom čovjeku koji danas živi izvan Afrike, te su došli do novih spoznaja na području evolucijske genetike, koja omogućuje bolje razumijevanje i nastanka nekih bolesti i poremećaja.

Špilja Vindija tako je, uz špilju Denisova u Sibiru, potvrđena kao najvrijednija riznica DNK izumrlih ljudskih vrsta, koja će sigurno, još dugo zaokupljati pozornost vodećih svjetskih znanstvenika.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU