Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 2℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 82%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Ljudi i običaji

Vodopilni pokret u Svetom Iliji

Objavljeno:
Fotografija članka: Vodopilni pokret u Svetom Iliji

Povijest ovoga kraja puna je zanimljivih, pa i bizarnih zgoda, među kojima se ističe priča o „vodopilnom pokretu“ u Svetom Iliji. Gotovo je za nepovjerovati da je tridesetih godina 19. stoljeća u ovom vinorodnom kraju bio aktivan – antialkoholni pokret, koji je uznemirio lokalnog župnika i ponukao ga na neobičnu propovijed.

Pod geslom – Za dobro zdravlje – studena voda – mještani Svetog Ilije neobjašnjivo su iznenada odlučili da im je draža voda od vinske kapljice. Dragutin Feletar i Tomislav Đurić u „Starim gradovima, dvorcima i crkvama sjeverozapadne Hrvatske“ ističu primjerice, kako su mještani – trezvenjaci u to vrijeme dnevno pili i do četiri litre vode.

Sve je to očito uznemirilo lokalnog župnika koji je za svoje vjernike pripremio prodiku u kojoj im je poručio kako je voda – najgorši elementum ovog sveta“. Svoju sarkastičnu propovijed protiv prekomjernog pijenja vode započeo je riječima – Vu ime vina, punča i krampampule“, i s propovjedaonice naredio – Stanite se pijanci!“, pozvavši ih na – rakiju i „vina sladkega kupicu punu“.

Župnik je u šaljivom obraćanju trezveni vjernički puk upozorio kako „od vode pila rogi rasteju“, te se založio za stare navade, jer „negdar, gda bolše je bilo“, „obed je od vina počimal, pa su ludi tak jaki bili, da su se mogli i s istim vragom hrvati na tuliko, da dični pređi naši zato ime Hrvatov zadobili jesu“.

Svoju je prodiku župnik dao tiskati, a potpisao ju je kao – Janko Vododurec de Vinopirad, plebanuš Sv. Ilijanski. Propovijed je očito urodila plodom, jer se „vodopilni pokret“ prestao spominjati u ovom vinorodnom kraju kojim su upravljali grofovi Patačić od Zajezde, poznati vinoljupci i osnivači Društva vinskih doktora.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU