Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 4℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 74%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Vjekovni simbol ljubavi i privrženosti

Objavljeno:
Fotografija članka: Vjekovni simbol ljubavi i privrženosti

Licitarsko srce, taj slatki kolačić žarko crvene boje, vjekovima je simbol ljubavi i privrženosti. Urešeno licitarsko srčeko skromni je darak kojim se iskazivala duboka, iskrena emocija – ljubav i žudnja, naklonost i zahvalnost, nada zajedničkog života.

Ova dopadljiva slastica od ukusnog medenog tijesta, nastala pod vještim rukama licitara, koji umijeće njegove izrade brižno čuvaju i prenose na nove generacije, jedan je od najprepoznatljivijih izvornih hrvatskih suvenira, čiju je univerzalnu ljepotu punu duboke simbolike prepoznao i UNESCO, uvrstivši licitarsko srce na popis nematerijalne baštine svijeta.

Licitarsko srce radost je očima i duši, simbol naše vrijedne tradicije i obrtničkog umijeća, iskaz našeg gostoprimstva i zahvalnosti.

Prvi spomen o nekom licitarskom radu u Varaždinu nalazimo u zapisima slavnog varaždinskog mesarskog ceha, koji navode da su se u kući mesarskog cehmeštra Gašpera Vlakoića, između ostalog izrađivale i svijeće te – licitari. Međutim, već u drugoj polovici 17. stoljeća nalazimo podatke o postojanju varaždinskih licitara unutar štajerskog ceha. U to vrijeme štajerski licitarski ceh imao je 60 radnika u 43 grada, među kojima je i Varaždin.

Iz povijesnih knjiga saznajemo da su licitarski obrt u to vrijeme imali Antun Gužvinec, Andro Mađar, Julije Majcen i Martin Lončar.

Licitari su od tog vremena imali svoje bolje i lošije dane, no ovaj se tradicijski obrt uspio sačuvati stoljećima, sve do danas, kada su licitarska srca postala dopadljiv i prepoznatljiv suvenir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU