Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 2℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 82%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Ljudi i običaji

Kako su vinciliri u Seketinu iskoristili staru legendu

Objavljeno:
Fotografija članka: Kako su vinciliri u Seketinu iskoristili staru legendu

Dvorac Seketin na Gajskom vrhu jedna je od najljepših i najstarijih vinogradarskih kurija u našem kraju. Spominje se već sredinom 13. stoljeća, kada mu je vlasnik bio neki Nezdaša, a njime su upravljali i stari crkveni redovi, o čemu svjedoči legenda koja se i danas prepričava po okolnim klijetima.

Tomislav Đurić i Dragutin Feletar zabilježili su u knjizi – Stari gradovi, dvorci i crkve sjeverozapadne Hrvatske, kako se u narodu pričalo da tamošnjim vinogradima lutaju utvare bijelih fratara, te da «kraj stare breze pred ulazom u dvorac Seketin za puna mjeseca sjedi bijeli pater i prede». Držalo se da ga ne valja smetati, pa su mještani u noćima punog mjeseca izbjegavali prolaziti pored dvorca.

No, strah od pavlinskih utvara domišljato su znali iskoristili vinciliri u službi vlasnika dvorca. Tako je zapisano da je vincilir nekadašnjeg varaždinskog gradonačelnika Pere Magdića, zajedno sa svojim pajdašima zaogrnutim u bijele plahte, u jesenska predvečerja za vlastiti račun brao grožđe iz Magdićevog vinograda. Kada bi ih ugledali seljaci su u strahu bježali glavom bez obzira, pa je takva praksa trajala godinama, sve dok se jedan od vincilirovih berača nije izbrbljao i otkrio tajnu večernjih berbi u Seketinu.

Kroz stoljeća je posjed u Seketinu mijenjao vlasnike, sve dok ga dvadesetih godina prošlog stoljeća nije kupio poznati varaždinski obrtnik Rudolf Puttar, koji je kupio i staru palaču Patačić u Varaždinu. Kroničar Varaždinbrega – Branko Svoboda zapisao je kako je «dolaskom Rudolfa Puttara na seketinski posjed, starim dvorcem opet prostrujio duh hrvatske dobrovolje».

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU