Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 3℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 80%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Veličanstveni oltar u isusovačkoj crkvi

Objavljeno:
Fotografija članka: Veličanstveni oltar u isusovačkoj crkvi

Glavni oltar varaždinske katedrale Uznesenju blažene Djevice Marije na nebo jedan je od najljepših i najmonumentalnijih ranobaroknih oltara u ovom dijelu Europe.

-Golemi glavni oltar u franjevačkoj crkvi vrlo se svidjao ne samo franjevcima i pučanstvu, nego i isusovcima. Budući je i njihova crkva bila velika i na jednaki način gradjena kao i franjevačka, to je ponukalo isusovce da i oni u svojoj crkvi podignu jedan novi, veličanstveni žrtvenik, koji će poput franjevačkog svojom veličinom zapremiti čitavu pozadinu svetišta – pisalo je Hrvatsko jedinstvo o nastojanjima isusovaca da u svojoj crkvi u Varaždinu postave glavni oltar koji bi svojom ljepotom i proporcijama bio primjeren ovoj, po mnogima najljepšoj varaždinskoj crkvi.

Da bi isusovcima „uspjelo da oživotvore ovu svoju zamisao i želju, protekla su dva puna desetljeća, a bilo bi zacielo i više, da nisu izstupili neki dobrotvori, koji su omogućili gradnju novog glavnog žrtvenika za isusovačku crkvu“.

-Već odprije poznati Sigismund barun Sinersperg, prepozit zagrebačke biskupije, koji se iztakao kao dobrotvor uršulinske crkve, zatim sv. Marije i sv. Ksavera u Zagrebu, čuvši da varaždinski isusovci žele podići novi glavni žrtvenik, darovao je u tu svrhu svotu od 700 forinti. K ovoj znatnoj svoti pridonieli su neki drugi dobrotvori 150 for. Najposlije je isusovačkom rektoru o. Andriji Zambergeru pošlo za rukom da je namaknuo još 3.150 for., pa je tako s ukupnom svotom od 4.000 forinti mogao dati izgraditi novi glavni žrtvenik – zabilježeno je u Hrvatskom jedinstvu o nastojanjima isusovaca da prikupe novac za glavni oltar u svojoj varaždinskoj crkvi.

Glavni oltar je naposljetku bio zgotovljen 1735. godine i postavljen u crkvi Uznesenju blažene Djevice Marije na nebo.

-Donji dio oltara su podloge i temelji stupova s kipovima, koji dielovi izgledaju kao crveni, bieli i zeleni mramor. U srednjem je dielu oltara, u liepom okviru slika, koja predočuje Uzašašće B. D. Marije u nebo. Ta je slika već mnogo godina glasovita radi milosti koje se tu dobivaju. Sa svake strane te slike vide se veliki stupovi kao da su od mramora. Taj srednji dio oltara resi 6 svetačkih kipova u naravnoj veličini. U sredini gornjeg diela oltara vidi se slika sv. Joakima i Ane, roditelja B. D. Marije, te 4 evandjelista sa svojimi atributima (znakovima). S jedne je strane lik, koji predočuje B. D. Mariju kako kleči na klecalu, a s druge arkandjeo Gabriel i još dva andjela, koji se klanjaju. Na vrhu oltara prikazano je sv. Trojstvo okruženo andjelima i sunčanim tracima, koji su djelomice pozlaćeni, a djelomice prodiru kroz žuto staklo. Veliki oltar ima, dakako, i svetohranište od drva, pokrito zlatnimi i srebrnim pločicama, a bojadisano crvenom, zelenom i ljubičastom bojom. Na svetohraništu se vidi 8 stupića ljubičaste boje, 4 kipića isusovačkih svetaca, te 4 andjela, od kojih 2 podržavaju luk s Isusovim imenom, dok se druga dva klanjaju Presv. Euharistiji – opisali su novi oltar u svojoj varaždinskoj crkvi isusovački kroničari.

Novi oltar očito se dopao i Varaždincima, koji su velebni žrtvenik ocijenili kao „bolje i veličajno umjetničko djelo“ od oltara u franjevačkoj crkvi, za koji su držali da je također „jedno liepo i vriedno djelo“.

Velebni oltar varaždinske katedrale tako je već gotovo tri stotine godine po sudu Varaždinaca najljepši i najraskošniji oltar varaždinskih crkava.

 

 

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU