Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 4℃
Tlak zraka: ∼ 1013hPa
Relativna vlažnost: ∼ 64%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Uspješna prekogranična suradnja LAG-a i LAS-a

Objavljeno:
Fotografija članka: Uspješna prekogranična suradnja LAG-a i LAS-a

 

U okviru PaVolor projekta u četvrtak, 22. studenog, održan je radni sastanak čelnika općina s područja Lokalne akcijske skupine Haloze iz Slovenije i gradova i općina Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad iz Varaždinske županije. Na sastanku je prisustvovalo 28 načelnika, gradonačelnika i župana s obje strane granice.

Nakon uvodnog pozdrava domaćina Friderika Bračiča, župana općine Videm pri Ptuju, načelnik općine Bednja, Mirko Bistrović, naglasio je pozitivne promjene i pomake koji su rezultirali suradnjom s Videmom u projektima Europske unije.

U nastavku je slijedilo predstavljanje LAS-a Haloze, u kojem su Sonja i Jernej Golc istaknuli kako je njihov LAS drugi u Sloveniji po broju realiziranih projekata LEADER programa. Na njih se nadovezao i predsjednik LAG-a Sjeverozapad, Marijan Škvarić, upoznavši prisutne o sudjelovanju u projektu JAKO te činjenicom da je LAG Sjeverozapad prepoznat kao jedan od najbolje ustrojenih i najaktivnijih LAG-ova u Hrvatskoj.

– Naša zadaća je da zajedno sa slovenskim partnerima definiramo zajedničke točke razvoja LAG-a Sjeverozapad i LAS-a Haloze te da ih ugradimo u svoju Strategiju razvoja kako bi u budućnosti mogli lakše crpiti sredstva iz europskih fondova, naročito onog dijela namijenjenog prekograničoj suradnji. – naglasio je predsjednik LAG-a, Marijan Škvarić.

Na kraju sastanka prisutni su imali priliku iznijeti svoja mišljenja vezana za zajedničku suradnju u razdoblju 2014-2020., a neki od prijedloga bili su razvoj kontinentalnog turizma, zajednička promocija, poticanje osnivanja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i brendiranje zajedničkih poljoprivrednih proizvoda i jela. Također su spomenuli i administrativni postupak koji je prekompliciran, poteškoće u apliciranju projekata prema europskim fondovima te nesređene zemljišne knjige.

Nakon sastanka domaćini su organizirali posjet Vidovoj kleti i Djočanovoj kmetiji koji su prikazani kao primjer dobre prakse izvedbe LEADER projekta.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU