Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 4℃
Tlak zraka: ∼ 1013hPa
Relativna vlažnost: ∼ 62%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Uspjela promocija tradicionalnih poljoprivrednih kultura

Objavljeno:
Fotografija članka: Uspjela promocija tradicionalnih poljoprivrednih kultura

Lokalna akcijska grupa – Sjeverozapad i ove je godine svojim članovima omogućila besplatnu promociju na Špancirfestu. U dvije kućice na Franjevačkom trgu poljoprivredni proizvođači tako imaju prigodu predstaviti svoje poljoprivredne proizvode te predmete tradicijskog rukotvorstva.

-Već šest godina zakupljujemo prostor na Franjevačkom trgu u vrijeme Špancirfesta kako bismo našim članovima omogućili promociju njihovih proizvoda. Posebno nastojimo predstaviti tradicijske poljoprivredne kulture, kakve su buče, heljda, pir, proso, koje su bile gotovo zaboravljene, ali i predmete tradicijskog rukotvorstva. Festival kakav je Špancirfest, koji posjećuje velik broj ljudi, među kojima su i turisti iz drugih krajeva Hrvatske ali i iz inozemstva, odlična je prigoda za promociju naše tradicijske kulture. No, ovakvim nastupom želimo potaknuti zanimanje javnosti za domaće poljoprivredne proizvode te naglasiti važnost lokalne proizvodnje za uspješan razvoj zajednice. Veseli nas što se sve više posjetitelja Špancirfesta zanima za ponuđene proizvode naših članova – istaknuo je Mario Željezić, voditelj Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad, jednog od najvećih i najuspješnijih LAG-ova u našoj zemlji, koji djeluje na području 14 gradova i općina u sjeverozapadnom dijelu Varaždinske županije.

Na promociji LAG-a Sjeverozapad, koja je na Špancirfestu organizirana u srijedu, 28. kolovoza, predstavljene su i brojne aktivnosti ove lokalne akcijske grupe, posebice one koje se odnose na Program ruralnog razvoja.

-Ove smo godine s uspjehom proveli prvi LAG natječaj za provedbu Tipa operacije 6.3. – Poticanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, koji je bio namijenjen malim poljoprivrednim proizvođačima. Odaziv je bio iznad očekivanja, imali smo prijavljena 42 obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a bespovratne potpore u ukupnom iznosu od 2,4 milijuna kuna dobila su 23 OPG-a, koji su tim sredstvima obnovili poljoprivrednu mehanizaciju i tako unaprijedili proizvodnju na svojim gospodarstvima. Ove smo godine na natječaju dodijelili i ukupno 3,4 milijuna kuna za razvoj male društvene infrastrukture u 14 općina i gradova s područja našeg LAG-a , a uskoro ćemo raspisati i novi natječaj, za Mjeru 4.1.1., koja je namijenjena velikim poljoprivrednim proizvođačima za investicije u poljoprivrednu proizvodnju – rekao je voditelj LAG-a Sjeverozapad.

S promocijom na Špancirfestu zadovoljni su i članovi ove lokalne akcijske grupe, čiji su proizvodi pobudili veliko zanimanje posjetitelja.

-Naše obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo specijaliziralo se za proizvodnju i preradu heljde te drugih bezglutenskih žitarica, primjerice, maka, prosa i amarantha, za koje u posljednje vrijeme sve više raste zanimanje kupaca, koji žele domaće i zdrave poljoprivredne proizvode. Na Špancirfestu smo predstavili i naše jastuke punjene heljdinim ljuskicama, za koje su posjetitelji ove priredbe također pokazali veliko zanimanje – naglasila je Tamara Pocedulić iz Gornjeg Kućana, jednog od 23 mala obiteljska gospodarstva kojima su dodijeljena bespovratna sredstva LAG-a Sjeverozapad za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU