Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 3℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 80%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Uokolo stare kurije planiraju posaditi marune

Objavljeno:
Fotografija članka: Uokolo stare kurije planiraju posaditi marune

Na sedam hektara uokolo stare kurije plemićke obitelji Petheö de Gerse Ivica Brlek, nositelj poljoprivrednog obiteljskog gospodarstva u Cerju Tužnom, razvija poljoprivrednu proizvodnju koju nastoji povezati s dugom povijesti ovoga vrijednoga zdanja te unaprijediti ponudu ovoga poljoprivrednog imanja, koje ima i izniman turistički potencijal.

– Ovo je imanje sa starom kurijom u vlasništvu naše obitelji već više od stotinu godina, još od moga djeda. Otkako smo 2002. godine registrirali obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, svjesni iznimnog potencijala toga posjeda, nastojimo povezati našu poljoprivrednu proizvodnju s potencijalom koji ima ovo imanje. Godinama na našem posjedu uzgajamo božićna drvca, ali i heljdu i kukuruz, uzgajamo i perad,a imamo i vinograd. Kako bismo proširili proizvodnju na proljeće planiramo posaditi i nasad od šezdesetak stabala maruna. Ranije smo na imanju uzgajali i zagorske purane, no od te smo proizvodnje morali odustati. Svoje proizvode uglavnom prodajemo na kućnom pragu, uglavnom stalnim kupcima, koji na našem imanju mogu odabrati i sami posjeći božićno drvce iz našeg uzgoja – rekao je Ivica Brlek, nositelj ovoga OPG-a, koji ustrajno nastoji unaprijediti i proširiti ponudu nekadašnjeg vlastelinskog imanja, boreći se s mnogim birokratskim preprekama i nelogičnostima, zbog kojih primjerice, nije uspio realizirati projekt fotonaponske elektrane te započeti cjelovitu obnovu stare kurije, koju nastoji zaštiti od propadanja.

 

Sredstvima LAG-a riješit će ključni problem

No, bespovratnim sredstvima koja su ovom OPG-u dodijeljen na 1. natječaju Lokalne akcijske grupe -Sjeverozapad za provedbu Tipa operacije 6.3. – Poticanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, ipak će uspjeti riješiti ključni problem na ovom uzornom imanju.
-Naše poljoprivredne površine nisu ograđene pa godinama imamo ogromne štete zbog divljači. Veliku štetu trpimo na nasadima borova zbog jelenske divljači koji uništavaju mladice, a čak 30 posto peradi pokolju nam lisice i jastrebovi. Zato nam je prioritet bio postavljanje barem 800 metara ograde uokolo imanja kojom bismo zaštitili naše nasade i kokoši nesilice. Zahvaljujući ovim bespovratnim sredstvima LAG-a Sjeverozapad uspjet ćemo riješiti barem taj problem koji nas muči godinama – istaknuo je Ivica Brlek, koji je novcem dobivenim na natječaju Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad već kupio i mali rabljeni traktor te novi malčer, a planira i nabavu novog inkubatora za tristotinjak kokošjih jaja te šezdesetak sadnica maruna koje je naručio iz Francuske.

Podrška pri obnovi stare kurije

Iako je do sada imao loša iskustva sa sličnim natječajima, Ivica Brlek je svoj projekt ipak odlučio prijaviti na natječaj LAG-a.
– Za natječaj sam čuo na radiju, bio sam i na radionici u Maruševcu, informirao sam se u LAG-u Sjeverozapad, gdje sam dobio jasne i precizne informacije, pa sam odlučio prijaviti se na natječaj. Dobio sam prvi dio bespovratnih sredstava, zahvaljujući kojima sam kupio poljoprivrednu mehanizaciju koja mi je bila potrebna, a sada ćemo započeti i pripremne radove na postavljanju ograde, čime ću zaštiti imanje. U rano proljeće sljedeće godine krenut ćemo u sadnju maruna, čime ću proširiti proizvodnju na novu kulturu. Ovo mi je bio prvi natječaj iz Programa ruralnog razvoja, zadovoljan sam provedbom, pa se nadam da će uskoro biti ponuđen i novi program, kako bih mogao započeti i radove na ovoj povijesno i ambijentalno vrijednoj kuriji, koju moramo barem zaštititi od daljnjeg propadanja. Ulaganja u takvo zdanje su ogromna i s našim prihodima to neće biti moguće bez institucionalne podrške. Da bismo ostvarili naše planove vezane uz kuriju, ali i cijelo imanje, koje ima i veliki turistički potencijal, bit će nam nužna sredstva i iz Programa ruralnog razvoja – istaknuo je Ivica Brlek, govoreći o ambicioznim planovima na ovom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Cerju Tužnom.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU