Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 3℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 77%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Tvornica šampanjca u Varaždinu izvan Francuske ustrojena

Objavljeno:
Fotografija članka: Tvornica šampanjca u Varaždinu izvan Francuske ustrojena

Danas je već gotovo zaboravljeno da je „jedna od prvih tvornica šampanjca, koje su bile izvan Francuske ustrojene, bila tvornica šampanjca ustrojena po dr. A. Halteru godine 1859. u Varaždinu“.

Varaždinski šampanjac s velikim je uspjehom proizvodio Aleksandar Halter, poznati varaždinski apotekar koji je u drugoj polovici 19. stoljeća vodio ljekarnu „K crncu“ u današnjoj Gajevoj ulici.

-Varaždinski šampanjac proizvadja se iz zajamčeno naravnog vina po franceskom načinu, vrijenjem vina u bocama, te odgovara svim zahtjevima novog hrv. zakona o šampanjskom vinu. Nema dvojbe da svojim izvrsnim svojstvima zadobiva ovaj domaći proizvod, ne samo u Hrvatskoj, nego i u inozemstvu, zasluženo mjesto medju najboljim tvrdkama – pisale su varaždinske novine krajem 19. stoljeća o varaždinskom šampanjcu, u kojima je dr. Halter redovno oglašavao svoje pjenušavo vino i pozivao ljubitelje dobre kapljice da „svugdje zahtijevaju šampanjac dr. Halter“.

Halterov šampanjac „stekao si je sveopće priznanje“, pa je s velikim uspjehom predstavljen i na prvoj Gospodarskoj izložbi u Zagrebu 1862. godine, gdje mu je dodijeljena i „počasna diploma“.

Halterova tvornica šampanjca, koja je bila „uredjena prama najnovijim iskustvima modernog vinogradarstva i pivničarstva, svoje je pjenušce proizvodila isključivo od vina iz obiteljskog vinograda, „koji je u tu svrhu zasadjen najboljim vrstima loze“. Zanimljivo je istaknuti da je za skladištenje svog šampanjca Halter koristio podrume varaždinskog Starog grada, u kojem su Halterovi pjenušci imali idealne uvjete.

Nakon smrti dr. Aleksandra Haltera posao s varaždinskom peninom preuzimaju novi vlasnici apoteke K crncu – dr. Antun Hoffman i mr. Josip Vanjek, koji su proizvodnju pjenušavog vina nastavili sve do 1928. godine.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU